Logotips d'organismes oficials

Diables a la recambra i Sant Antonis sense fogueres al Matarranya

Sant Antoni, una de les festes més rellevants i emblemàtiques del Matarranya

Video Thumbnail
Sant Antoni Vallderoures
Sant Antoni, una de les festes més rellevants i emblemàtiques del Matarranya, s'ha viscut enguany a mig gas. La majoria de pobles del territori han commemorat la festivitat, però sense fogueres, sense actes majoritaris, ni la presència dels diables. I és que Sant Antoni és una festa carregada de sim

Sant Antoni, una de les festes més rellevants i emblemàtiques del Matarranya, s’ha viscut enguany a mig gas. La majoria de pobles del territori han commemorat la festivitat, però sense fogueres, sense actes majoritaris, ni la presència dels diables. I és que Sant Antoni és una festa carregada de simbolisme, on el foc, l’inframón, els versos i la carn a la brasa mai poden faltar. Enguany, i a causa d’uns contagis disparats, Sant Antoni s’ha limitat a la missa, el pa beneït i la benedicció dels nostres animals domèstics.

La literatura oral és contundent: Per Sant Antoni, a pas de dimoni. Enguany, però, la festa d’hivern per antonomàsia ha segut un tant descafeïnada, i els diables i les danses del foc pràcticament han resultat inexistents. A Vall-de-roures, la capital del Matarranya, on cada any per Sant Antoni ixen les diableres a la vora de la foguera, enguany la festa s’ha limitat a la missa, el pa beneït i la benedicció dels animalets. Es va celebrar el 17 de gener, el Dia de Sant Antoni. Veïns de totes les edats es van concentrar a la placeta de l’església, on es van beneir els animalets. Principalment, mascotes i cavalls.

El vestit regional va aparèixer per Sant Antoni, i José ‘El Bicho’, l’encarregat de recitar els ditxos de Sant Antoni, no va faltar a la tradició, encara que enguany els va recitar dins de l’església. A continuació es va eixir al carrer, on es va procedir a la benedicció d’animals, i es va repartir el pa beneït entre tots els assistents. Donat que la festa ha quedat aigualida per la pandèmia, els majordoms d’enguany s’encarregaran d’organitzar la festa de l’any que ve, amb la intenció de recuperar els rituals de foc. I és que a Vall-de-roures, per Sant Antoni no pot faltar la foguera, els xoriços, los diableres i l’oferta del dia 17.

Al Matarranya, la festa de Sant Antoni és una de les més màgiques i significatives de tot l’any. A municipis com Ràfels, la Torre, La Freixneda o La Portellada apareixen els diables per Sant Antoni i s’encarreguen bé de recollir l’oferta, bé de fer correfoc o bé de fer córrer als xiquets. També ha Pena-roja han reaparegut els diables, i enguany tenien una sorpresa que haurà d’esperar. A poblacions com Lledó, enguany s’ha mantingut la foguera, mentre que a la Vall es va fer rostida de xoriços i a Massalió es van viure els tres tombs. Una festa, la de Sant Antoni, que per al pròxim 2023 espere recuperar la força i la màgia que la caracteritzen.

RUBEN LOMBARTE
Mitjans