Logotips d'organismes oficials

Mont-roig commemore el Dia del Llibre amb presentació de llibre, recital poètic i música

La sala de plens de l'ajuntament va albergar la presentació de l'antologia poètica de Desideri Lombarte i de l'últim poemari de l'escriptor Juli Micolau. La proposta ha anat a càrrec de l'associació Sucarrats

María Morera va interpretar algunes cançons durant la jornada literària celebrada a Mont-roig. Foto: R. LOMBARTE

El Dia d’Aragó, 23 d’abril, el Matarranya es va tornar a omplir de poesia i de llibres. Especialment Mont-roig, que per a l’ocasió va preparar diferents propostes culturals que van tindre una gran resposta per part dels seus veïns. A càrrec de l’Associació Cultural Sucarrats, la població va reivindicar la importància de les lletres i de la poesia de la mà de dos grans del gènere a la nostra comarca. Per un costat, Mont-roig va presentar l’antologia poètica de l’emblemàtic Desideri Lombarte. I per un altre, Juli Micolau va fer una síntesi de la seua trajectòria literària, posant especial èmfasi en l’últim poemari seu que acabe de publicar l’Instituto de Estudios Turolenses a través de la col·lecció Lo Trinquet. Parlem, en concret, del llibre Aplec. Un matí de llibres amenitzat amb la música a la flauta travessera de María Morera, i que per la tarde es va reprendre amb una lectura i xocolatada per als més menuts.

Carlos Marzo forme part de l’associació dels Sucarrats, i va concretar que «entre el matí i la tarde vam tindre una jornada fantàstica. La presentació literària va ser molt bonica. Va vindre molta gent, inclús gent de molt lluny, perquè vam tindre assistents procedents de Tortosa». Un matí dedicat a la poesia que es va complementar amb una tarde «on els xiquets més menuts, de 5 i 6 anys, mos van representar la llegenda de Sant Jordi dirigits per Raquel, la nostra bibliotecària». Una representació de teatre que va introduir una tarde que va barrejar xocolate, poesia, música i moltes emocions. Durant tot el dia, als porxos de l’ajuntament es van penjar poesies i il·lustracions en un Dia d’Aragó que va estar molt marcat per les lletres. Des dels Sucarrats de Mont-roig van avançar que de cara a les pròximes setmanes se celebrarà una marxa senderista, la qual espere finalitzar en un dinar de germanor.

L’encarregat de presentar l’antologia de Desideri Lombarte va ser Carles Terès, qui va apuntar que «la jornada va anar molt bé. L’associació Sucarrats, una entitat molt activa i que se sent part íntegra de l’univers desiderià, va preparar una jornada molt bonica». Veïns de diferents racons del Matarranya van assistir a Mont-roig, els quals van conèixer de primera mà esta obra completa, d’un disseny molt cuidat, i que obre una nova col·lecció que impulse el Instituto i que reunirà grans artistes de la nostra província com Luis Buñuel o Concepción Gimeno. Una antologia poètica revisada i molt mimada que incorpore alguns dibuixos de Pena-roja que Desideri Lombarte va fer en vida, i que durant els últims mesos s’ha presentat a diferents poblacions i llibreries d’Aragó, Catalunya i València. Una poesia, la de Desideri, molt pròxima i que recorre als paisatges, les paraules i els costums dels nostres pobles.

Com propera, sincera i inclús alquímica és la poesia de Juli Micolau. El poeta, natural de La Freixneda, va aprofitar esta jornada literària per Mont-roig per a presentar el seu últim poemari. Parlem del llibre Aplec, una obra que ha eixit per la col·lecció ‘Lo Trinquet’ que impulse l’Instituto de Estudios Turolenses, i que constate l’habilitat literària d’un dels autors més prolífics i reconeguts que ha vist nàixer el Matarranya. Juli Micolau, que compagine la poesia amb la pagesia, va obtindre el premi Guillem Nicolau pel seu poemari ‘Manoll’, així com el Pedro Saputo de les Lletres Aragoneses per ‘Traspunt en la serena’. Durant la presentació del seu últim poemari, va recitar algunes poesies, entre elles ‘Torrents càlids’. L’acte cultural celebrat a Mont-roig també va reunir l’alcaldessa de la població, Gloria Blanc, així com a la diputada per Teruel i alcaldessa de Valljunquera, Susana Traver.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans