Logotips d'organismes oficials

Les Trobades de Bandes tornen enguany i portaran música a tota la província

La iniciativa que impulse Diputació comence este mateix cap de setmana a Alcanyís, on actuarà la Comarcal San Antón

La setmana passada es va celebrar una reunió entre Diputació, directors de música i representants de les bandes musicals. Foto: NDM

I després de dos anys sense actuacions en viu, la Diputació Provincial reprèn les Trobades Provincials de Bandes. Sense anar més lluny, este cap de setmana es viurà la primera actuació. En concret, se celebrarà a Alcanyís, i en ella actuaran la Lira Alcañizana en qualitat d’amfitriona, acompanyada de la Gaspar Sanz de Calanda i la Banda Comarcal San Antón. Serà la primera de moltes trobades per la geografia provincial, i que entre altres contemple l’actuació de la Banda Peñarbés, que anirà el 25 de juny a Linares de Mora, o la Banda Francisco Turull, que tindrà actuació a Queretes a primers de juliol.

La decisió de reprendre les Trobades Provincials es va anunciar fa unes setmanes, i des de primers de maig s’ha definit un calendari que inclourà a totes les bandes en actiu. De fet, el passat 3 de maig el diputat de Cultura i Turisme, Diego Piñeiro, es va reunir amb directors i representants de les formacions musicals de la província, tancant el calendari d’esta temporada. Seguint les previsions de l’any 2020, i reprenent l’activitat musical allí on es va quedar, les seus d’enguany seran exactament les mateixes d’abans de la pandèmia. Alcanyís, Linares de Mora, Queretes, Montalban, Mata de los Olmos, Monreal del Campo i Andorra.

En relació al retorn de la música de banda, Piñeiro va considerar que “és una gran notícia que les bandes de música tornen a eixir pels carrers dels nostres municipis i es tornen a celebrar estes trobades”. L’any passat, i condicionats per la pandèmia, la Diputació va impulsar una Trobada de Bandes virtual, on les bandes del territori van penjar unes actuacions que es podien reproduir a través del YouTube de la Diputació i que han tingut més de 1.000 visualitzacions. Al mateix temps, i des de Cultura van remarcar que les trobades tindran continuïtat l’any 2023, i les seus seran Cella, Calamocha, Vall-de-roures, Villarquemado, Calanda, Alcorisa i Pena-roja.

Ajudes a les bandes
Paral·lelament, durant la reunió també es va parlar de les convocatòries de subvencions de la Diputació a les bandes de música i a les escoles municipals de música, i publicades el dilluns 25 d’abril al Butlletí Oficial de la Província. La convocatòria de subvencions per al programa de cursos de formació de bandes de música de l’any 2022 està dirigida a les bandes de música que han participat a trobades provincials organitzades per la Diputació en edicions anteriors. La línia d’ajuts està dotada amb 75.000 euros per a totes les bandes. Pel que fa a les escoles municipals de música, la línia d’ajudes serà de 60.000 euros.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans