Logotips d'organismes oficials

El Matarranya, present a la gala del Cine Aragonès

Isabel Aparicio, directora de fotografia del documental dedicat al vestit regional d'Ansó, entre les finalistes als Premis Simón

El 16 de maig passat, i en roda de premsa, es van donar a conèixer les nominacions als Premis Simón del Cine Aragonès. Uns premis que impulse l’Acadèmia del Cine Aragonès i que enguany tindran un cert toc matarranyenc. I és que entre les nominacions a Millor Fotografia apareix la veïna de Pena-roja Isabel Aparicio, directora de fotografia del documental ‘Ansó: rasmia, funcies y muita historia’, el qual verse sobre l’etnografia i el vestit regional d’Ansó. Este documental té quatre nominacions als Premis Simón, com són Millor Documental, Millor Fotografia, Millor Vestuari i Millor Banda Sonora Original. La gala dels Premis Simón se celebrarà el pròxim 25 de juny al Palau de Congressos d’Osca. Una gala en la qual es reconeixerà la carrera del director i productor etnogràfic de l’alt Aragó Eugenio Monesma amb el Simón de Honor d’enguany.

Entre les grans favorites d’este any apareix Vuelve con mamá, curtmetratge de José Manuel Herraiz, que té un total de dotze nominacions, entre elles Millor Curtmetratge, Millor Direcció i la doble papereta a millor actor per a Rafa Maza i Saúl Blasco. El segon curtmetratge amb més nominacions és Parresia, d’Ignacio Lasierra, que apareix a vuit de les 17 categories. Amb set candidatures estarà Héroes. Silencio y Rock&Roll. Paral·lelament, els aspirants a millor llargmetratge són Armugán: El último acabador, de Jo Sol, Buñuel, un cineasta surrealista, Javier Espada, García y García, Ana Murugarren, i Héroes. Silencio y Rock&Roll, d’Alexis Morante.

A millor documental, una altra de les candidatures importants del certamen, estan nominats Ansó: rasmia, funcias y muita historia, d’Isabel Aparicio, Los acordes de la memoria, de Fernando Vera, Los muros vacíos, de José Manuel Herráiz i Isabel Soria, Rosa Rosae. La guerra civil, de Carlos Saura, i Vilas y sus dobles, de Germán Roda.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans