Logotips d'organismes oficials

Llarga vida al Franja Rock

Més de 500 persones van participar de les diferents activitats que els jóvens de Pena-roja van preparar per a commemorar els 20 anys del festival. Exposicions, animació infantil, màgia i molta música

20 edicions i, com cantaven ‘Disidencia’, «el que queda per cremar». Pena-roja va albergar els dies 1 i 2 de juliol els XX anys de Franja Rock, el festival de música en viu més veterà del Matarranya. Una edició especial que ha tornat a la programació de Festivals del Matarranya, i que ho ha fet per la porta gran. I és que més de 500 persones van participar de les diferents propostes culturals i musicals que durant estos dos dies han ocupat els carrers del poble. Divendres va ser el dia del soci, i es va fer sopar popular i música. Dissabte va ser el plat fort de la festa. La tarde va començar amb jocs infantils a la plaça i exposició dels ’20 anys de Franja’ a la Casa de la Cultura, per a seguir amb l’actuació de màgia de Mark Samaniego i el concert de El Artriste, que va animar la plaça amb les seues versions punk de cançons de tota la vida. El festival va acabar a altes hores de la matinada amb concert al pavelló, per on van passar més de 400 persones, i que enguany va tindre a EFFE, Benito Kamelas, Los Draps i Batikano Rojo com a propostes musicals.

Javi Mestre és el president de l’associació de Jóvens i va explicar que «teníem moltes ganes de Franja i veníem molt forts. L’any 2020 ens vam quedar sense festival i sense aniversari. Però no serà per falta d’il·lusió. Ara estem més socis que antes de la covid, i les ganes i la il·lusió de fer coses és tremenda». 20 anys de festival que va tindre dos propostes molt especials. La primera d’elles, una camiseta commemorativa en la que apareixen totes les bandes de música que han passat pel poble durant estes 20 edicions. La segona, una exposició que fa un emotiu recorregut pel que han segut estos 22 anys de vida. «Crear esta exposició pensem que és molt important, perquè és una bona manera de recordar a tota la gent que ha treballat o ha format part del festival», va recalcar Mestre, qui va concretar que «l’exposició suposen més de 1.000 fotografies, els estatuts de l’associació, així com entrades, cartells i camisetes». La tarde es va complementar amb l’actuació del mag del Matarranya Mark Samaniego i del cantautor tarragoní ‘El Artriste’ a la plaça.

També es van fer coses per als xiquets, amb animació i jocs a la plaça. De fet, Mestre va apuntar que «els xiquets són la cantera. I si volen, seran els encarregats d’organitzar el festival d’aquí uns anys». La festa a la plaça es va allargar entrades les nou de la tarde, i de cara a la nit, sopar popular per a seguir amb la nit de rock. Un festival que van obrir els EFFE, una de les bandes de rock punteres de la província, que està vinculada a Pena-roja gràcies al seu bateria i que inclús des del CRA Tastavins van aprofitar una cançó seua per a dignificar el món rural. A continuació va actuar Benito Kamelas, banda valenciana que va fer sonar les seues cançons més famosos davant d’un públic entregat. A continuació van actuar els de casa. Los Draps, banda fundada a Pena-roja fa més de 20 anys i que va estar en aquell primer Franja Rock de l’any 2001. La nit la va tancar Batikano Rojo i la seua particular forma de retre homenatge a La Polla Récords. Des de l’organització del festival van destacar que ara arribe el moment de recuperar forces, amb les sensacions de que un 21 Franja és possible.

I. APARICIO
Mitjans