Logotips d'organismes oficials

Fondespatla i Calaceit se submergixen en les històries més fosques de la mà del FAN

El Festival Aragón Negro porta al Matarranya a Teresa Claramunt, Juan Bolea i Salvador Baena

Els jardins de les piscines van acollir l'acte del FAN a Fondespatla. | Foto: R. Lombarte

Un any més el Festival Aragón Negro ha fet parada al Matarranya. En esta ocasió han estat Fondespatla i Calaceit les localitats que van acollir durant el passat cap de setmana actes literaris. Per una banda, a la capital cultural matarranyenca va acudir el metge Salvador Baena, el qual va desvelar en una interessant conferència els secrets del treball forense en crims reals. A més, Teresa Claramunt va presidir un col·loqui sobre Petros Markaris, reconegut escriptor grec de novel·les policíaques.

Per l’altra banda, els jardins de la piscina de Fondespatla van ser la localització perfecta per acollir una vetllada literària amb el director del festival, Juan Bolea, el qual es va centrar en els orígens de la novel·la policíaca. “Este gènere naix amb Edgar Alan Poe, el geni dels contes de terror, que sobre el 1840 va escriure un conte que es titulava ‘Els crims del carrer Morgue’, on apareixia el primer detectiu de la història, un tal Augste Dupin”, va arrencar Bolea. Des d’allí van apareixent altres detectius com Sherlock Holmes, d’Arhur Conan Doyle a finals del segle XIX i Hercule Poirot d’Agatha Christie al segle XX que van posar “els fonaments per convertir el gènere en un fenomen popular”.

Juan Bolea és a més escriptor de gènere negre i va presentar allí també la seua última novel·la ‘El síndrome de Jerusalén‘ la quarta entrega de la sèrie de ficció protagonitzada pel detectiu Florián Falomir. El propi autor definix les seues novel·les com a entretingudes i divertides, però també “per a reflexionar entre la igualada lluita entre el bé i el mal”.

El Matarranya s’ha consolidat com una important seu d’este festival aragonès amb actes en diferents poblacions, Fondespatla és en concret el segon any que participa acollint activitats literàries. Tal com comenta Carmen Agud, alcaldessa de Fondespatla, “és un festival que agrada a la gent i té bona afluència de públic”. El lloc escollit per celebrar l’acte va ser els jardins de les piscines, un espai a l’aire lliure i fresc molt adequat per combatre les altes temperatures que s’estan vivint este estiu.

Torna el FAN al Matarranya el 30 i 31 de juliol amb Teresa Viejo 

La periodista i escriptora Teresa Viejo tenia programats també diferents actes, però per problemes de salut es van cancel·lar i s’han traslladat per al proper cap de setmana. El dissabte, dia 30, a la tarda oferirà a Calaceit un recital poètic sobre la Generació del 27 i diumenge 31 a Fondespatla impartirà la xerrada: ‘La curiositat com a motor de creació’ i presentarà el seu darrer assaig: ‘La niña que todo lo quería saber’. Per tancar l’acte tindrà lloc l’entrega de premis del Concurs de Microrrelats.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans