Logotips d'organismes oficials

La Portellada recorre en set dies la història de la localitat amb bruixes, bombardejos i campanes

La Setmana Cultural aposta per recuperar la memòria històrica de la localitat amb diferents xerrades

Les bruixes van ser un gran reclam que va omplir el local social. | Foto: MJG

Enguany la Setmana Cultural de la Portellada va repassar diferents períodes històrics de la localitat. Va començar amb una concorreguda conferència sobre la caça de bruixes en la Corona d’Aragó impartida per l’historiador Jordi Serra, el qual va fer un exhaustiu recorregut de la història de la bruixeria centrant-se en els segles XV-XVII. Va sostenir que les bruixes “no eren tan dolentes com ens han contat“, i va desmentir molts tòpics. Al Matarranya hi ha molta llegenda sobre bruixes i poca documentació real. Això sí, Serra va contar l’únic cas documentat d’un judici sobre bruixeria, el de Catalina García de Pena-roja de Tastavins.

Marcos Micolau, historiador i fill de la localitat, va impartir una conferència sobre els bombardejos que va patir La Portellada durant la Guerra Civil. En concret van ocórrer el 26 de març del 1938, en el context final del front d’Aragó. L’aviació italiana va bombardejar les últimes poblacions de la zona abans d’arribar a la mar. Segons va comptar Micolau, en el bombardeig van morir 5 persones de La Portellada i moltes altres, per por que es repetiren, van fugir del poble i es van amagar en altres zones o en masos. El jove historiador local es va centrar en les fonts documentades que existixen i s’han pogut recuperar, però també va donar molta importància al testimoniatge oral, que ha recuperat dels últims veïns que queden i que van viure eixos episodis.

El dissabte al matí les campanes van ser les protagonistes. Diferents mestres campaners van fer sonar i repicar les campanes de l’església. També en dos xarrades es va repassar la història d’estos instruments que s’usaven antigament com a mitjà de comunicació. Es van comentar els diferents tocs i es van presentar documents judicials sobre este tema.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans