Logotips d'organismes oficials

La Portellada acull el primer concert harmònium de la província de Terol

La localitat enceta el cicle 'Les claus de l'harmònium'

La organista internacional Izumi Kando fa fer sonar l'instrument a l'església de San Cosme i Sant Damián. | Foto: NDM

El passat dijous 11 d’agost l’església de San Cosme i Sant Damián de La Portellada va acollir amb gran afluència de públic el primer concert d’harmònium de la província de Terol.
La reconeguda organista japonesaIzumi Kando, va ser la convidada d’honor per a estrenar el cicle ‘Les claus de l’harmònium’ que organitza l’Ajuntament de La Portellada, l’Associació Cultural Quintos 68-Peña Rostoll i l’Arxiu AM.

L’Associació Cultural Quintos 68-Peña Rostoll de La Portellada, va adquirir en 2017 l’harmònium procedent de la capella de l’antiga Presó Model de Barcelona. Este instrument havia sigut
construït per l’organista Antonio Alberdi a Barcelona, en els tallers de l’organista basc Aquilino Amezua i va ser restaurat en 2019 per David Iglesias a Vic.

Els organitzadors han apostat per coordinar un cicle estable, ‘Les claus de l’harmònium’, que reunisca músics especialitzats en les peculiaritats d’estos instruments de llengüeta cada vegada més valorats en tota Europa i animen a la restauració d’estos instruments versàtils que al llarg de la seua història han sigut utilitzats en escenaris tan diversos com esglésies, sales de
concert, salons nobles o ambients bohemis i que en tantes esglésies de la província es troben detinguts en un punt del passat i adormits sota la pols de la resignació.

L’organista japonesa Izumi Kando, nascuda a Osaka i resident a Barcelona des de 1991, juga un paper molt actiu en les activitats relacionades amb la música per a orgue que es duen a terme al país. A més, ha fet nombrosos concerts com a solista o ben integrada en formacions orquestrals, tant en diferents països europeus com al Japó.

Izumi Kando va interpretar en la primera part obres clàssiques franceses del període de major esplendor, en el qual molts dels grans compositors es van interessar per este instrument.
En la segona, l’organista va oferir peces d’autors contemporanis, amb transcripcions pròpies, així com una obra composta per la mateixa intèrpret.

La Portellada agraïx a l’organista Izumi Kando la seua implicació en el projecte, aportant amb la seua presència una dimensió internacional a este primer concert d’harmònium, que també és
el primer de la província de Terol.

REDACCIÓ
Mitjans