Logotips d'organismes oficials

El ‘Matarranya Íntim’ triomfa a Calaceit ocupant més de 1.500 butaques

El públic respon de manera massiva a un dels festivals més singulars de Terol. Els espectacles es van desenvolupar a l'interior de les cases i en els racons més emblemàtics de la localitat

Video Thumbnail
El ‘Matarranya Íntim’ triomfa a Calaceit ocupant més de 1.500 butaques
Calaceit ha viscut un intens cap de setmana amb la cultura com a gran protagonista. I és que l'interior de les seves cases senyorials i els racons més emblemàtics del municipi han acollit una de les edicions del 'Matarranya Íntim' més emotives que es recorden. El programa d'enguany ha generat una gr

Calaceit ha viscut un intens cap de setmana amb la cultura com a gran protagonista. I és que l’interior de les seves cases senyorials i els racons més emblemàtics del municipi han acollit una de les edicions del ‘Matarranya Íntim’ més emotives que es recorden. El programa d’enguany ha generat una gran expectació, i constata una vegada més que el públic vol cultura. De fet, l’organització va ampliar de 1.200 a 1.500 l’aforament total del festival, fins i tot oferint alguna passada extra, donat l’enorme interès que van generar alguns espectacles. És el cas de ‘Hipòlit‘, una revisió contemporània sobre el mite de Fedra.

Cultura en majúscules i molta vida al carrer des del minut zero gràcies a un dels festivals més singulars de la província de Terol. Un ‘Matarranya Íntim‘ que va arrencar el divendres a la tarda amb ‘La Boda’, proposta de clown familiar en la plaça major, i que va reunir molt de públic en el cor de Calaceit.

Tres dies d’intensa activitat cultural, amb espectacles que s’han mogut des del cabaret a les noves dramatúrgies, passant pels titelles, la dansa contemporània, la memòria històrica, el clown o el teatre immersiu. ‘Les couchers in progress‘, la proposta clown de ‘Les Couchers‘ per a adults que va tancar esta novena edició del ‘Matarranya Íntim’, va reunir unes 200 persones a la BassaJacobo Julio, director del festival, va considerar que “ha estat un cap de setmana molt intens i esgotador, però molt gratificant per a tots. Estem molt satisfets per tot. Per la qualitat dels espectacles, per l’entrega de les companyies, per la resposta del públic i per l’acolliment que ha tingut Calaceit amb el festival”. Un ‘Matarranya Íntim’ que arriba al seu equador, després d’haver recorregut nou dels 18 pobles que integren la comarca del Matarranya. Ráfales, Mont-roig, Pena-roja de Tastavins, Fondespatla, Queretes, Valljunquera, Arenys de Lledó, Fòrnols i ara Calaceit formen part de la història del ‘Íntim’.

A més, des de l’organització del festival van avançar que el ‘Matarranya Íntim’ tindrà continuïtat en 2023, i que la seu de l’assenyalada desena edició torna al poble que va veure néixer este certamen. És a dir, Ràfels. Així mateix, Jacobo Julio va assenyalar que “el públic ens ha dit una vegada més que la cultura és necessària i que val la pena invertir en ella”, i va fer una crida a les administracions públiques perquè aposten fermament per la cultura i el teatre. Un ‘Matarranya Íntim’ que “ha omplert els carrers de Calaceit durant tres dies”, amb un públic fidel no sols del Matarranya i comarques de voltant, sinó també procedent de llocs tan distants com Bilbao, Barcelona, València, Madrid o Menorca. Des de l’organització del festival van agrair el suport d’entitats, ajuntament i administracions, així com dels veïns de la localitat, tots ells imprescindibles per al bon desenvolupament d’un festival tan singular.

Des de l’organització també van agrair la confiança dels propietaris dels habitatges que s’han convertit en escenari del ‘Matarranya Íntim’; de Marcos Mateu, com a facilitador del festival; de Ioli Valsells, com a dissenyadora del cartell; així com d’Antonio David, de la Fundació Noesis, que “durant estos tres dies ha tornat a ser una autèntica residència d’artistes”. El festival ‘Matarranya Íntim’ va néixer fa una dècada com una proposta singular perquè arribés l’art d’avantguarda a municipis petits. Un projecte cultural de caràcter itinerant, i que en les seues nou edicions ha recorregut nou municipis diferents. Entre els espectacles d’esta edició, tots ells de gran nivell, tenim el clown poètic de ‘Empar‘, noves dramatúrgies amb ‘Amarillo 102’ o amb ‘El passeig milionari’, titelles amb ‘Un zapato, un poeta y su nieta’, o teatre de memòria històrica amb ‘José Antonio i Federico‘.

TEXT: REDACCIÓ
Mitjans