Logotips d'organismes oficials

La Universitat de Saragossa albergue una mostra sobre escriptores en català i aragonès

En ella apareixen diferents veus de la nostra comarca, com Susana Antolí, Marta Momblant, Aurèlia Lombarte, Teresa Jassà, Maria del Carme Alcover o Mar Puchol

Inauguració de l'exposició al Paranimf de la Universitat de Saragossa. | Foto: NDM

Un total de 34 dones escriptores en català d’Aragó i aragonès són les protagonistes de l’exposició Veus en el cerç. El Paranimf de la Universitat de Saragossa albergarà fins al 3 de desembre una mostra que ha impulsat la Direcció General de Política Lingüística del Govern d’Aragó de la mà de la Universitat de Saragossa, i que tindrà caràcter itinerant. A l’exposició es contemple una anàlisi de la trajectòria de cadascuna de les dones seleccionades, a través de diferents panells que recullen dades biogràfiques i professionals, videopoemes que ensenyen una peça de prosa o en vers de cada autora –moltes vegades locutats per elles mateixes–, imatges i materials bibliogràfics i artístics relacionats amb el paper d’estes escriptores. Una exposició on estan presents diferents autores del territori, com ara Susana Antolí i Marta Momblant, de Beseit, Aurèlia Lombarte, de Mont-roig, Maria del Carme Alcover, de Massalió, Mar Puchol, de Vall-de-roures, o l’emblemàtica Teresa Jassà, de Calaceit.

El director general de Política Lingüística del Govern d’Aragó, José Ignacio López Susín, va apuntar que una de les línies estratègiques del projecte és «la visibilització del paper de la dona en relació amb les llengües pròpies d’Aragó. En particular, s’intente donar difusió al paper silenciós i silenciat que la dona ha tingut actualment i al llarg de la història». D’entre les escriptores en llengua catalana que recull l’exposició també apareixen veus com la de Merxe Llop, de Nonasp, i Cari Ariño, de Maella. L’exposició es va inaugurar el passat dimarts 4 d’octubre i estarà disponible a la Universitat de Saragossa fins al pròxim 3 de desembre. Del 16 de desembre de 2022 al 15 de gener de l’any que ve es podrà visitar al Palau de Congressos de Jaca i del 27 de gener al 10 de març del 2023 viatjarà a la sala d’exposicions d’Alcanyís. La mostra vol impulsar el coneixement i l’ús de la riquesa lingüística d’Aragó i, a la vegada, visibilitzar la presència i el paper de la dona en la cultura.

REDACCIÓ
Mitjans