Logotips d'organismes oficials

L’escriptor i periodista Javier Sierra, Premi de les Lletres Aragoneses 2021

Esta distinció reconeix una funció continuada o d'especial notorietat en la creació i la investigació literàries. Sierra ha visitat en diferents ocasions el Matarranya per a presentar les seues obres literàries

Javier Sierra (Terol, 1971) ha escrit, entre d'altres, La cena secreta, La dama azul o El maestro del Prado | Foto: NDM

L’escriptor i periodista Javier Sierra ha estat distingit amb el Premi de les Lletres Aragoneses 2021. Un premi que té com a objectiu reconèixer una funció continuada o d’especial notorietat i importància de persones, institucions o ens aragonesos, en els àmbits de la creació i la recerca literàries. Este reconeixement té una dotació econòmica de 10.000 euros, que serà aportada íntegrament per Vinyes i Criances de l’Alt Aragó, SA, Enate. Una dotació econòmica del premi que va recuperar l’executiu aragonès la legislatura passada per atorgar-li una dignitat més gran.

Javier Sierra (Terol, 1971) és l’únic autor espanyol contemporani que ha aconseguit situar les seues novel·les al top ten dels llibres més venuts als Estats Units. Les seues obres es tradueixen a més de quaranta idiomes i són font d’inspiració per a molts lectors que busquen més que entreteniment en un relat d’intriga. Format al món del periodisme -va ser cofundador de la revista mensual ‘Año Cero’ el 1990, director de la revista ‘Más Allá de la Ciencia’ durant set anys, a més de presentador i director d’espais en ràdio i televisió a Espanya-, ara inverteix el seu temps a investigar arcans de la història i escriure-hi.

Ha donat a impremta títols molt populars entre els quals destaquen La cena secreta (publicat a 43 països), La dama azul (editat en 20 més), La ruta prohibida, Les portes templeres, L’àngel perdut, El mestre del Prado (que va ser el llibre de ficció espanyola més venut el 2013), La piràmide immortal, que inclús ha tingut la seua adaptació al còmic, o el Premi Planeta de Novel·la 2017, El Fuego Invisible, on s’enfronte als enigmes de la creació artística a través de una insòlita recerca del Grial. Javier Sierra ha visitat en diferents ocasions el Matarranya, on ha presentat les seues obres a Llibreria Serret.

A més de la seua extensa producció literària, Sierra destaque per la defensa d’Aragó i, en especial, de Terol i la província. Este fet l’ha portat a la consideració de Fill Predilecte de la ciutat de Terol i que la Biblioteca Pública de la localitat porte el seu nom. A este centre, gestionat pel Govern d’Aragó, li ha donat el llegat personal i documental. L’any 2017, Sierra va rebre la Creu de Sant Jordi, la més alta condecoració que concedeix la província de Terol. Tots estos reconeixements avalen la contribució del seu treball a “l’honor i el bon nom” de la terra que el va veure nàixer.

El jurat de les ‘Lletres Aragoneses 2021’ ha estat presidit pel conseller d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Aragó, Felipe Faci; i format pel director general de Cultura, Víctor Lucea; la directora d’Informatius de la Corporació Aragonesa de Ràdio i Televisió, Patricia Ciria; la directora de la Biblioteca d’Aragó, Rosario Fraile Gayarre; l’escriptora i pintora Pilar Aguarón Ezpeleta; el president de l’Associació Provincial de Llibreters de Terol, Tomás Cirujeda; i el president de l’Associació d’Amics del Llibre, Eugenio Mateo Otto. Com a secretari va exercir Sergio Castillo, des de Foment de les Arts, la Cultura i el Llibre.

REDACCIÓ
Mitjans