Logotips d'organismes oficials

L’església recupera el retaule gràcies a un vídeo mapping digital

L'obra va ser destruïda durant la Guerra Civil i ara pot tornar a veure's a través d'una projecció a mida natural

Video Thumbnail
Vall-de-roures recupera el retaule de l'església parroquial gràcies a un 'videomapping'
El retaule de l'altar major de l'església de Vall-de-roures ha tornat a cobrar vida a través d'un 'vídeo mapping', un nou sistema que permet reconstruir amb una projecció d'11 minuts esta obra destruïda durant la Guerra Civil. Amb la presentació d'este audiovisual, la setmana passada, es dona per ac

El retaule de l’altar major de l’església de Vall-de-roures ha tornat a cobrar vida a través d’un ‘vídeo mapping‘, un nou sistema que permet reconstruir amb una projecció d’11 minuts esta obra destruïda durant la Guerra Civil. Amb la presentació d’este audiovisual, la setmana passada, es dona per acabat l’ambiciós projecte de restauració i museïtzació del castell i església de la localitat que ha durat anys. En l’acte van assistir la consellera de Presidència i Relacions Institucionals, Mayte Pérez, l’alcalde de Vall-de-roures, Carlos Boné i el director de la Fundació Valderrobres Patrimonial, Manuel Siurana. També es va comptar amb la presència de Jorge Angás de Tecnitop, l’empresa que ha realitzat el ‘video mapping‘. La presentació, oberta al públic, va generar una gran expectació entre els veïns, que van omplir els bancs de l’església per a veure en primícia la reconstrucció digital.

L’actuació ha estat sufragada amb el FITE 20, a través d’una partida de 168.737 euros destinada a millorar l’experiència de visitar el castell, l’església i el museu. Amb esta inversió s’ha creat un sistema de videovigilància amb 36 cambres, s’ha instal·lat un sistema de so a l’interior del castell i l’església, s’han elaborat continguts i col·locat dos taules interpretatives i s’ha dut a terme el vídeo mapping. El castell i l’església de la localitat han rebut gairebé 500.000 euros del Fons d’Inversions de Terol en els últims tres anys. En este sentit, Mayte Pérez es va felicitar per la “fórmula virtuosa” que ha aconseguit consolidar el patrimoni de Vall-de-roures. “Ha necessitat l’impuls de les administracions públiques, però ha estat capaç de recaptar el 50% de la inversió amb fons propis gràcies a la bona gestió i a la col·laboració públic-privada“, va apuntar.

El retaule de l’altar major de Vall-de-roures és obra de Jerónimo Vallejo, considerat el millor pintor aragonès del Renaixement i va comptar amb la col·laboració de Nicolás Lobato i l’escultor Bernardo Pérez. L’obra va ser sufragada conjuntament entre l’arquebisbe Don Hernando d’Aragó i els veïns del poble i es va fer l’any 1544. La peça, formada per 27 escenes, va ser destruïda a principis de la Guerra Civil i només es van salvar dos taules que es conserven en el Museu Diocesà de Saragossa.

El vídeo mapping és una reconstrucció visual de l’antic retaule a mida natural, que ha estat realitzada per ordinador partint de les peces conservades i de fotografies en blanc i negre fetes abans de 1936. Els visitants de l’església poden ara imaginar-se com havia estat el retaule i conéixer també la seua història a través del vídeo que es projecta en la paret oposada on havia estat originalment el retaule.

Durant la inauguració, Manuel Siurana es va mostrar molt satisfet pel resultat del vídeo i per la resposta positiva del públic. Va destacar en la presentació la gran labor de conservació patrimonial que ha dut a terme la Fundació, “hem reconstruït el tram destruït església i restaurat íntegrament el castell; però el que no podíem recuperar és el retaule, perquè va ser cremat, però, afortunadament, gràcies a les noves tecnologies l’hem pogut recuperar visualment”.

TEXT: MARTA JIMÉNEZ
VÍDEO: ISABEL APARICIO
Mitjans