Logotips d'organismes oficials

Els Fondos de Cohesió tindran una línia d’ajuda per fomentar les propostes escèniques

Parlem d'una partida econòmica de 300.000 euros que pretén desestacionalitzar els actes culturals i programar propostes fora de l'estiu

Durant el 2022, associacions com la Cultural Tastavins van crear un potent programa gràcies al Fondo de Cohesió. | Foto: R. Lombarte

El conseller de Vertebració del Territori del Govern d’Aragó, José Luis Soro, acompanyat pel director general d’Ordenació del Territori, José Manuel Salvador, han estat els encarregats de presentar els detalls de la convocatòria dels nous Fondos de Cohesió Territorial 2023 publicats al BOA. Per a este exercici s’han convocat dos línies de subvenció. La primera va dirigida a les entitats locals, i està pensada per a la rehabilitació d’habitatge municipal que es destine al lloguer. La segona línia s’adrece a entitats sense ànim de lucre, amb l’objectiu de programar activitats culturals fora de l’horari estival. Es tracte d’una línia d’ajudes que comptarà amb una partida econòmica de 300.000 euros, i la gran novetat passe per la celebració d’activitats culturals d’arts escèniques amb l’objectiu de reforçar els actes culturals i ajudar a un sector que s’enfronte sempre a una estacionalització molt acusada.

Sobre els nous Fondos de Cohesió, Soro va afegir que «es done el protagonisme als nuclis de població per invertir en allò que consideren més efectiu per frenar la despoblació». Les bases del Fondos de Cohesió Territorial permeten dissenyar les convocatòries de cada any segons la demanda dels municipis. En este sentit, durant les passades convocatòries es van atendre peticions per a crear espais de coworking, atenció a les empreses de transformació agroalimentària, creació de miradors i senders turístics… Enguany, i veient les necessitats del medi rural, el conseller va defensar que una de les grans prioritats dels ajuntaments passe per rehabilitar habitatge municipal per a lloguer, per això el gros de la convocatòria anirà en esta direcció. De fet, esta línia de treball comptarà amb una partida econòmica de 2,6 milions d’euros, i la conselleria s’ha marcat com a objectiu rehabilitar un total de 60 cases.

Al llarg d’esta legislatura s’ha convocat el Fondo de Cohesió Territorial durant els exercicis 2020, 2021 i 2022. Durant estos tres primers anys se n’han beneficiat 360 entitats locals, associacions, empreses i famílies, i s’ha traduït en el pagament efectiu de pràcticament 5,2 milions d’euros. Les subvencions del Fondo de Cohesió Territorial introdueixen una discriminació positiva cap als assentaments menys afavorits perquè atorgue una puntuació més gran en funció dels valors de rang que ocupen les localitats a l’estructura del sistema d’assentaments d’Aragó i de l’Índex Sintètic de Desenvolupament Territorial.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans