Logotips d'organismes oficials

Els tocs de la Setmana Santa de Valderrobres, presents a les Jornades d’Exaltació de Tobarra

Una 50ena de músics de la capital comarcal han assistit a les Jornades Nacionals del Tambor i el Bombo, que enguany ha reunit unes 25.000 persones per terres manxegues

De la Setmana Santa de Valderrobres han assistit una 50ena de músics a Tobarra. | Foto: NDM

Tobarra ha tancat unes XXXVI Jornades d’Exaltació del Tambor i el Bombo per a emmarcar. La gran germanor que es va viure a la població manxega, acompanyada de les ganes d’escoltar els diferents tocs de la Setmana Santa, després d’un 2020 i un 2021 sense exaltació per culpa de la pandèmia i unes jornades de 2022 que quedaren deslluïdes pel mal temps, van fer que més de 25.000 persones assistiren a una trobada massiva. Les 22 poblacions espanyoles que integren el consorci, entre elles Vall-de-roures, van participar a les diferents activitats que Tobarra va organitzar en el marc d’estes Jornades d’Exaltació, sent el desfile de dissabte un dels moments on més gent va eixir al carrer. Per tant, i de manera ininterrompuda des de l’any 1992, la Setmana Santa de Valderrobres va estar present a les Jornades Nacionals. I enguany ho va fer amb més representants que mai, perquè una 50ena de músics van omplir l’autobús que es va buscar per a organitzar un viatge que va durar tres dies.

Mario Ortiz és president del Santo Entierro de Valderrobres, i va apuntar que «ha anat tot molt bé. Fa temps que no vivíem unes Jornades d’Exaltació tan intenses. Ha participat molta gent del poble, ha assistit molta gent de tot arreu i ha segut una experiència increïble». Tobarra és un poble d’Albacete de carrers llargs i amples, «i la sensació que mostraven eren d’estar plens de gent». Les 22 poblacions que poden participar oficialment a les Jornades Nacionals, onze d’elles de la nostra província, no van faltar a Tobarra. «Divendres es va fer la recepció de les delegacions, una nit que aprofitem per a compartir i regalar obsequis», va explicar Ortiz, moment que sempre té alguna sorpresa. Enguany, per exemple, es va mostrar el tambor que ha fet un artesà de Tobarra amb els escuts i els elements més emblemàtics dels pobles que integren les Jornades d’Exaltació. A la mitjanit es va fer la recreació de l’acte de clausura del tambor.

Dissabte es va viure un dels moments més solemnes de les jornades, i que consisteix en «el desfile de tots els pobles participants». Una proposta que es va allargar unes hores, començant a les onze del matí i recorrent diferents carrers de la població. Per la tarde, la tamborrada, i de cara a la matinada «vam fer l’última trobada al voltant del monument al tambor, on ens reunim tots, fas diferents grups i barreges gent del nord i del sud, que tenim tocs molt diferents», va recalcar Mario Ortiz. Les Jornades d’Exaltació del Tambor i el Bombo s’acaben convertint en l’avantsala de la Setmana Santa. I és que en uns dies tindrem aquí el Diumenge de Rams, que a la capital del Matarranya s’aprofite per a fer l’exaltació local dels grups de tambors, bombos i cornetes. A partir del dia 5, en dimecres, arribarà el Via Crucis, i a continuació les processons del dijous i el divendres a la nit, així com la Rompida de la Hora que en el cas de Vall-de-roures es viurà el divendres a les 12 de migdia.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans