Logotips d'organismes oficials

El Museu de Teruel tindrà seu a Queretes gràcies a una col·lecció d’art espanyol contemporani

La Fundació 'Germán López & Marian Sanz' done a la Diputació gran part de la seua col·lecció d'obres d'art, que es mantindrà i se seguirà exhibint a l'edifici del carrer Major

La firma del protocol va estar presidida pel diputat Diego Piñeiro i va reunir diferents autoritats municipals, comarcals i provincials. | Foto: M. Jiménez

La fundació ‘Germán López & Marian Sanz’ dona a la Diputació Provincial bona part de la seua col·lecció artística, especialitzada en art espanyol contemporani, així com l’edifici on s’expose, i que està ubicat al carrer Major de Queretes. D’esta manera, el Museu de Teruel, que depèn de l’administració provincial, tindrà per primera vegada una seu fora de la capital, la qual trobarem al Matarranya. El passat dimarts 28 de març, el diputat de Cultura Diego Piñeiro, així com els patrons fundadors d’esta interessant col·lecció, Germán López y Marian Sanz, van firmar el protocol de col·laboració entres les dos parts, i que supose el compromís per part de la Diputació a la gestió i el manteniment de les instal·lacions. La col·lecció estarà formada per 120 de les 140 obres d’art que acumulaven els col·leccionistes i firmades per 100 autors diferents, sent sobretot peces de pintura, però també hi ha escultura i fotografia. Les obres pertanyen a artistes espanyols que van desenvolupar la seva activitat durant els anys 80 del segle XX. Esta col·lecció és un reflex d’està època de grans canvis polítics, socials i d’obertura artística.

Amb esta firma, i segons van apuntar des de la Diputació, acabe un treball que s’ha estat negociant des de l’any 2020, quan els patrons de la fundació es van posar en contacte amb Jaime Vicente, director del Museu de Teruel, amb l’objectiu de conservar esta col·lecció. Per la seua part, i segons va entendre Germán López, a falta d’un familiar interessat en el món de l’art i davant del perill de que tot l’esforç de la fundació s’acabés desintegrant, «vam pensar en una institució aragonesa per donar continuïtat al projecte». Durant els últims mesos s’han estudiat possibles fórmules de col·laboració i finalment s’ha apostat la donació tant de la col·lecció com de la seu. Sobre esta qüestió, el diputat Diego Piñeiro va defensar que «avui és un dia històric». Per un costat, perquè «la col·lecció de la Diputació creix». I per un altre, perquè el Museu Provincial tindrà una seu fora de la capital.

A l’acte de signatura també va assistir el director del Museu de Teruel, Jaime Vicente, el president de la Comarca del Matarranya, Isel Monclús, i l’alcalde de Queretes, Fernando Camps, el qual es va mostrar satisfet amb la donació, “des de l’ajuntament ens n’alegrem, perquè és important que la col·lecció es quede al poble i que el Museu de Teruel se’n faça càrrec, ja que així es promocionarà i se li donarà vida”.

De fet, el diputat de Cultura va explicar que des d’ara el Museu de Teruel té dos seus a la província, «una a Terol i una altra a Queretes», i va afegir que per al 2023 hi ha pressupost «per a complir el nostre compromís i seguir treballant perquè la cultura arribe a tots els pobles de la província». Segons diu el protocol, el Museu de Teruel assumirà tots els gastos derivats de la gestió de l’espai i de la col·lecció, com ara també l’ampliació dels horaris de visita i l’organització d’activitats, i que suposaran un finançament d’uns 25.000 euros a l’any. Paral·lelament, el patronat s’encarregarà de la gestió científica i artística de la col·lecció, així com de les activitats que estiguen vinculades a l’espai. De fet, haurà d’elaborar un pla d’activitats que inclogue, entre altres, les exposicions temporals. Si el Museu de Teruel vol proposar activitats a l’espai de Queretes, hauran de ser aprovades pel mateix patronat.

Detalls de la donació
La firma d’este protocol entre els patrons de la fundació i el Museu de Teruel diu que el nom de la col·lecció i de l’edifici ha de ser Fundación Germán López y Marian Sanz. Arte español contemporáneo de los Ochenta. Les obres que formen la col·lecció seran adscrites permanentment a les col·leccions d’art contemporani del museu, i tindran el mateix tracte científic, tècnic i administratiu que els altres béns culturals dels fons museogràfics de la Diputació. La col·lecció haurà de ser accessible al públic de manera permanent i amb entrada gratuïta. També s’haurà de conservar la unitat física i conceptual de la col·lecció, de forma que la sortida d’obres de la seu, amb motiu de préstecs per a la inclusió en altres exposicions, serà sempre de caràcter temporal i amb una duració raonable que no afecte l’interès conjunt de la col·lecció.

M. JIMÉNEZ / R. LOMBARTE
Mitjans