Logotips d'organismes oficials

El Festival Aragón Negro portarà activitats literàries a Calaceit, Fontdespatla i Vall-de-roures

Enguany, la direcció del festival reconeix la trajectòria professional d'Espido Freire. El premi a 'El mejor de los nuestros' serà per a Fernando Rueda

Els detalls del festival s'han presentat a Saragossa, una de les 23 seus que tindrà enguany l'Aragón Negro. | Foto: NDM

El Festival Aragón Negro (FAN) arribarà enguany a la desena edició. I seguint la línia dels últims anys, tindrà tripleta al Matarranya. I és que Calaceit, Fontdespatla i Vall-de-roures seran seu del festival i albergaran activitats literàries al llarg del present 2023. Així es va anunciar durant la presentació oficial del programa d’enguany, que s’allargarà durant tot el mes de maig amb un munt d’activitats per tot Aragó. Un programa que vertebrarà sobre les màscares del mal i la lluita per la conservació del medi ambient, i que enguany vol reconèixer l’escriptora Espido Freire amb el ‘Premi d’Honor’, mentre que el premi ‘El mejor de los nuestros’ serà per a Fernando Rueda. Enguany, el cartell ha estat inspirat gràcies a una fotografia de Mar Fanlo, i segons van recordar des de la direcció del festival, les activitats, que seran més de 200 en total, arribaran a un total de 23 poblacions de l’autonomia.

Al respecte, Juan Bolea, escriptor i director del Festival Aragón Negro, va remarcar en nom del jurat als premis que Espido Freire serà distingida per «les seues valuoses aportacions a la literatura espanyola, en general, i als gèneres narratius, en particular», afegint que a la seua obra «combine de manera magistral un estil d’inspiració pròpia evolutiu, en clau de literatura d’autor, amb la interpretació i la divulgació d’aquells gèneres i corrents que han seduït milions de lectors». Per la seua part, i a l’hora de parlar de Fernando Rueda, Bolea va subratllar les seues aportacions «al millor i més arriscat periodisme de recerca. Centrat a les grans agències i serveis d’intel·ligència i a l’espionatge internacional, tant a càrrec de la CIA, de l’antic KGB, del Mossad israelià o de l’actual CNI espanyol. Institucions impenetrables, militaritzades, sovint perilloses, en què resulte pràcticament impossible entrar».

Pel que fa a activitats, a la web de aragonegro.es ja es poden consultar alguns municipis. Entre ells, la capital del Matarranya. A Vall-de-roures hi ha propostes programades els dies 12 i 13 de maig. Per a aquell divendres tindrem ECO, ECO! Cuentos ecológicos, a càrrec de Roberto Malo i Daniel Tejero. Parlem d’una proposta lligada al canvi climàtic que es farà a través de l’humor, i que s’impartirà a la Casa de Cultura. A continuació també es farà entrega dels premis al concurs de microrelats en les categories infantils. De cara al dissabte, també a partir de les 7, està prevista l’assistència de la biòloga Isabel Navarro, especialitzada en genètica, qui impulsarà una conferència titulada ‘El ADN en relación con las investigaciones forenses y la escena del crimen‘. La programació prevista tant a Calaceit com a Fontdespatla no ha estat publicada encara a través de la web.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans