Logotips d'organismes oficials

FranjaRock, Zoo Il·lustrat i EbreFolk: copa, lliga i champions a Pena-roja en tres dies d’infart

La població del Matarranya obre l'estiu amb tres propostes consecutives molt potents. Divendres 30 de juny hi haurà taller de rap amb Panxo (veu dels ZOO), dissabte 1 de juliol actuaran Crim, Azero i Del Desierto entre altres, i diumenge dia 2 hi haurà ronda i bureo

Video Thumbnail
FranjaRock, Zoo Il·lustrat i EbreFolk: copa, lliga i champions a Pena-roja en tres dies d’infart
L'estiu ja el tenim aquí. I a Pena-roja comencen forts. De forma consecutiva, divendres 30 de juny, dissabte 1 de juliol i diumenge dia 2, hi ha programades tres propostes molt interessants i pensades per a públics molt variats. L'últim dia de juny, en divendres, el Saló Cultural acollirà diferents

L’estiu ja el tenim aquí. I a Pena-roja comencen forts. De forma consecutiva, divendres 30 de juny, dissabte 1 de juliol i diumenge dia 2, hi ha programades tres propostes molt interessants i pensades per a públics molt variats. L’últim dia de juny, en divendres, el Saló Cultural acollirà diferents activitats i tallers al voltant del Zoo Il·lustrat, un projecte artístic i educatiu que verse sobre cinc cançons dels ZOO, la consolidada banda valenciana, tot un fenomen de masses. A través de l’associació de mares i pares Clarió, i en col·laboració amb l’ajuntament, l’associació de Jóvens de Pena-roja, la Comarca del Matarranya i l’associació ASCUMA, aterre al Matarranya este potent projecte, el qual inclús es treballarà en algunes poblacions a través del Riu a l’Estiu. En concret, la proposta del Zoo Il·lustrat inclou un taller de dibuix, un taller de rap que serà impartint per Panxo, la veu principal dels ZOO, així com la presentació dels llibres que integren el projecte. Dissabte també es farà un mural col·lectiu a les escoles, i per Pena-roja està confirmada la presència de Panxo, de Ricard Tàpera, educador social, pedagog i una de les ànimes d’este projecte, així com de Carles Ubeefe i Helga Ambak, que són els il·lustradors dels llibres ‘Robot’ i ‘Carrer de l’Amargura’, respectivament.

Ricard Tàpera va explicar què s’amague darrere d’este Zoo Il·lustrat. «És un projecte que naix de l’amistat. En este cas, entre Panxo i jo, que vam creure oportú agafar el llenguatge musical i transformar-lo en llenguatge il·lustrat». A través de cinc llibres d’il·lustracions, un per cançó, el Zoo Il·lustrat «explica la història del grup i ho revesteix amb un projecte educatiu per a gaudir de les cançons i aprofundir en els valors, conceptes i emocions que elles transmeten». Tàpera va destacar que «el que volíem era agafar la força de la música de ZOO, i a partir d’allí crear i oferir un material didàctic que superés l’àmbit educatiu», de manera que el Zoo Il·lustrat també inclou material pensat per a treballar a casa i per a les famílies. Tàpera va concretar també que «la primera decisió que vam prendre Toni i jo a l’hora de crear Zoo Il·lustrat va ser fugir dels hits de la banda», i es va pensar en altres cançons que tenen un discurs potent. La mestra no podia faltar, com a homenatge a les mestres que van aixecar l’escola pública en valencià. Xafant Fang és un clam a la infantesa i l’amistat, mentre que Deixa’m que caiga fa al·lusió a la rellevància de l’educació emocional. Darrere de Carrer de l’Amargura tenim la vida dels pobles, mentre que Robot és una cançó que agrade els xiquets i que ens remet al constructivisme rus.

Si divendres es parlarà de la música dels ZOO a través dels llibres, dissabte Pena-roja albergarà una nova edició del FranjaRock. El festival celebre enguany l’edició número 21, i els Jóvens de Pena-roja han preparat diferents activitats per a tots els públics. La nit prèvia al festival, en divendres, es farà el sopar dels jóvens i música punxada, mentre que el dissabte a la tarde hi haurà activitats per als xiquets. A la plaça major del poble, a partir de les 18.30 hores, actuaran els Pimienta Molida, i de cara a la nit el pavelló albergarà el concert del FranjaRock. Enguany, i com a cap de cartell, tenim Crim. La consolidada banda de Tarragona presentarà ‘Cançons de Mort’ al Matarranya després d’haver girat sense descans per mitja península i preparant maletes per viatjar per Europa. Els acompanyaran Azero, que enguany celebren 25 anys del seu Rock de Pueblo, i Del Desierto, la versió més personal del guitarrista de GEN i Los Draps, entre altres. La nit també estarà animada per Animal Sound. De cara al diumenge es passarà del rock al folk. Tindrem cercavila, tallers de ball i ronda de matí gràcies al Ebre Folk, mentre que a la tarde se celebrarà bureo per a tots els públics. Tot i això, amb la col·laboració de l’associació Cultural Tastavins i d’altres entitats i amb la presència de la Rondalla dels Ports i la Rondalla el Raval de Vila-real.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans