Logotips d'organismes oficials

Calaceit celebrarà l’any Romà Vallès amb diferents propostes culturals

Des del passat 15 de juliol, el museu Juan Cabré albergue la mostra 'En movimiento', la qual rememore l'obra del pintor en la celebració del que seria el seu centenari. El pròxim 5 d'agost està prevista una ruta històrica pel Calaceit del 'boom cultural'

D'aquí uns dies se celebrarà una ruta cultural per Calaceit, fent parada pels refugis d'artistes del 'boom' dels anys 70. Foto: NDM

2023 és any Romà Vallès. I coincidint amb la commemoració del centenari del naixement del reconegut pintor informalista català, Calaceit impulsarà al llarg de les pròximes setmanes diferents activitats per a posar en valor tant l’obra com la figura d’un dels fills predilectes. De fet, i des del 15 de juliol passat, el museu Juan Cabré de Calaceit acull l’exposició ‘Romà Vallès, en movimiento’. Parlem d’una col·lecció que mostre, a través de les obres, totes les etapes creatives de Vallès i la seua evolució, des de la figuració fins a arribar a l’informalisme. Romà Vallès (Barcelona 1923-2015) és un dels referents pictòrics del corrent informalista i de l’expressió abstracta. Entregat a la recerca constant de la forma i del contingut intel·lectual en un espessor matèric, el color s’eleve per sobre de l’orografia plàstica. A més, al llarg dels anys, la seua obra ha solidificat un substrat del sentit de l’espai, la utilització de la matèria, la violència del signe gestual i la uniformitat d’una paleta de colors que emane espiritualitat.

 

A l’exposició també apareixen tres vídeos i una recreació de l’estudi de l’artista, i que completen l’univers pictòric d’este creador que va trobar en la matèria la forma d’expressió i pintar la sala de color del paisatge del Matarranya. Romà Vallès va ser un treballador incansable. Al marge de la seua faceta de pedagog, com a artista va impulsar més de 345 exposicions, 85 d’elles individuals, i una gran quantitat de conferències, presentacions i articles. Vallès va conèixer el poble de Calaceit per primera vegada l’any 1968 i va acabar comprant la primera casa a la localitat dos anys després. Es va deixar influenciar i inspirar pels tons càlids, els capvespres, l’ambient i la pau que inunde el Matarranya. L’obra de Romà Vallès succeeix en una seqüència rítmica. Quan s’iniciava una sèrie no es podia precisar quant duraria ni en temps ni en quantitat d’obres ni en variacions. L’artista marcava l’inici de l’exploració, jugant amb els materials i recursos tècnics, la saviesa i la reflexió, fins a donar-la per acabada.

 

Calaceit i el ‘boom cultural’

L’exposició ‘Romà Vallès, en movimiento’, que estarà disponible al museu Juan Cabré de Calaceite fins al 10 de desembre d’este mateix any, és una de les diferents iniciatives que es faran este 2023 per a recordar la figura del pintor informalista. De fet, per al pròxim 5 d’agost, està prevista una acció cultural que comptarà a més amb la presència d’Isabel Vallès, filla del destacat artista, qui conserve casa a Calaceit. Per a eixe cap de setmana, s’ha programat una ruta cultural per la localitat que versarà sobre el ‘boom cultural’ que va viure Calaceit durant els anys 70. Precisament, i per rememorar esta etapa, a Calaceit s’han emmarcat diferents plaques informatives en aquelles cases que van ser ocupades per artistes il·lustres del moment. La ruta recorre la casa natal de la ceramista Teresa Jassà, la casa on va residir la família de l’escriptor llatinoamericà José Donoso, la casa on van passar llargues estades Ángel Crespo i Pilar Gómez Bedate, així com la casa que va adquirir en el seu dia Romà Vallès, entre altres.

 R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans