Logotips d'organismes oficials

El ‘Matarranya Íntim’ commemore 10 anys de vida amb una proposta molt política

Les cases i els espais de La Freixneda albergaran entre divendres i diumenge fins a 15 espectacles d'arts d'avantguarda diferents. Per primera vegada, les entrades s'hauran d'adquirir online

L'acte de presentació es va celebrar ahir dimecres a la casa consistorial de La Freixneda. Foto: NDM

Este dimecres, 26 de juliol, i a les portes de la seua gran estrena, la casa consistorial de La Freixneda ha albergat la presentació oficial de la desena edició del Matarranya Íntim. L’acte, que va comptar amb la participació de més de 40 veïns del municipi, va servir per a donar a conèixer els detalls d’un festival que, entre divendres i diumenge d’esta setmana, albergarà fins a 15 espectacles diferents, alguns dels quals s’aniran repetint de manera continuada durant el cap de setmana en espais únics. José Ramón Gimeno, alcalde de la localitat amfitriona, va estar l’encarregat de donar la benvinguda a tots els assistents, així com al mateix festival d’arts escèniques després d’haver girat per nou municipis més del Matarranya. I és que el ‘Matarranya Íntim’ s’ha consolidat com “un aparador” de primer nivell per a la cultura del medi rural. L’acte també va estar presidit pel recent nomenat president de Comarca del Matarranya, Fernando Camps, administració que ha col·laborat amb el festival des de l’any 2013.

Durant l’acte també van intervindre Fede Paz, autor del cartell d’enguany, així com Rubén Esteve, que ha estat «l’àngel de la guarda», facilitador i nexe d’unió entre la direcció del festival i el municipi de La Freixneda. També hi va assistir Cristina Bel, que s’encarregarà de la visita guiada que al llarg del festival es farà pel casc històric de la localitat, així com Ana Marta Romeo, del Restaurant El Convent, un negoci que s’ha implicat de forma activa en el festival, ja que albergarà la peça de cloenda i acollirà alguns dels artistes que participen al ‘Matarranya Íntim’ d’enguany. Paral·lelament, Laia Cárdenas, en qualitat d’artista, va fer menció a la proposta artística que presentarà enguany a través del seu projecte ‘Arpacontes’, mentre que Jacobo Julio, director del festival, es va submergir per les entranyes d’un Matarranya Íntim que ha apostat per l’eslògan: «Viure és un acte polític». Entre les grans novetats de l’edició 2023 tenim la compra de les entrades, que per primera vegada caldrà adquirir-les en format online.

Els passes es poden aconseguir a través de l’enllaç:
https://www.notikumi.com/channel/festival-matarranya-intim

Ara bé. Durant tot el cap de setmana, i des de la taquilla instal·lada a la plaça Major de La Freixneda, s’acompanyarà i assessorarà els espectadors que tinguen dificultats per aconseguir la seua butlleta.

El festival ‘Matarranya Íntim’ començarà demà divendres amb ‘Plàstic‘, de ‘La família política’, una proposta de teatre clown que «a través de l’humor verse sobre eixa illa de plàstic que navegue sense rumb pels nostres oceans», va detallar Jacobo Julio. La proposta serà d’entrada lliure i se celebrarà a les 7 de la tarde a la Plaça Nova. Ja dissabte, i seguint la línia del festival, a la tarde se succeiran diferents propostes de manera simultània. Entre elles, tenim ‘L’elefant curiós‘, d’Arpacontes, que des de Queretes ens arrimen un conte acompanyat de música. El teatre d’ombres arribarà amb ‘El flautista de Hammelin‘, de la companyia Olveira Salcedo, i que «té molt de polític i de promeses incomplertes», va afegir el director del festival. També tindrem ‘Odet y las otras‘, una al·legoria a la llibertat d’elecció a través de la prostitució, així com ‘Perpetuum Mobile‘, que ens parle sobre «la sustentació del matriarcat». A més, dissabte se succeeixen ‘Viva‘, de Begoña Tena, que ens parle sobre la diversitat, o ‘Gochos‘, una proposta de dansa que incorpore el llenguatge inclusiu.

Al llarg del dissabte 29 també s’hi podran seguir altres propostes d’arts escèniques. Entre elles ‘Joven Llama‘, dramatúrgia contemporània que tindrà lloc en un enclavament històric de forces tel·lúriques, com és Santa Bàrbara; així com ‘Bannon‘, de Col·laboració Sweeza. Teatre de text que gire al voltant de Steve Bannon, artífex de la campanya de Trump i de la formació del líder d’ultradreta espanyola que ha participat a la presidència de les eleccions passades. Al llarg del cap de setmana tindrem, per primera vegada, una performance al ‘Matarranya Íntim’. Es tracte de ‘Pre-Broken‘, de Juana Varela. També ens acompanyarà la ‘Quarta Simfonia de Samfaina‘, amb Andreu Subirats i Diego Burián, dos artistes que just ahir van participar a la presentació del festival, així com ‘Limbo Cabaret‘, amb Belén Riquelme i Limbo Cabaret, que serà l’espectacle de cloenda de diumenge. Al mateix temps, i en el format de taquilla inversa, enguany el ‘Matarranya Íntim’ comptarà amb la presència de ‘A nit negra‘, així com d’Andrea Láinez‘.

A més, i en el marc de la programació de Galeria 22 de La Freixneda, els propietaris de la qual s’han implicat en el festival, durant tot el cap de setmana estarà disponible per a tots els públics l’exposició de pintura ‘Tierra memoria‘, de l’autora suïssa Ursula Straub.

REDACCIÓ
Mitjans