Logotips d'organismes oficials

Limbo Cabaret, el colofó d’or a un ‘Matarranya Íntim’ que commemora els seus deu anys d’existència

El festival d'arts escèniques i d'avantguarda n'ha reunit uns 2.000 espectadors a La Freixneda, en un cap de setmana que ha comptat amb 15 propostes culturals de primer nivell

A l'espectacle inaugural, 'Plàstic', van assistir més de 200 espectadors. Foto: R. Lombarte

La Freixneda ha viscut un intens cap de setmana, on la cultura ‘en majúscules’ ha estat la gran protagonista. I és que els espais més singulars i emblemàtics de la localitat del Matarranya han allotjat diferents propostes d’avantguarda durant tot el cap de setmana, des del teatre de text a la performance, passant per la dansa contemporània, el teatre clown, el teatre d’ombres o propostes més familiars. El Restaurant El Convent, amb l’espectacle ‘Limbo Cabaret’, va posar el colofó a un festival que des del seu naixement no ha parat de créixer i de guanyar adeptes. Un públic entregat que ha convertit el festival ‘Matarranya Íntim’ en una de les propostes més interessants i alhora necessàries de la província de Terol. Divendres a la tarda, amb la proposta ‘Plàstic‘, de ‘La família política‘, les sensacions eren que hi havia moltes ganes d”Íntim’. Més de 200 persones van assistir a l’acte inaugural que va acollir la Plaça Nova. A la nit, l’acollida de ‘Bannon‘ no va ser per a menys. L’espectacle de ‘Col·laboració Sweeza‘, amb la polèmica figura de Steve Bannon de fons, va comptar amb una excel·lent acollida.

Si divendres va començar amb força, dissabte i diumenge no van anar a menys. Continuant amb la línia de les darreres edicions, dissabte hi va haver una visita guiada pels racons més emblemàtics de la localitat amfitriona. Esta vegada va ser Cristina Bel, veïna i responsable de l’Oficina de Turisme de La Freixneda, l’encarregada de mostrar-nos la riquesa i el passat històric d’esta bonica localitat. Així mateix, i durant els matins de dissabte i de diumenge també hi va haver proposta de taquilla inversa. El cantautor Francesc Cantarero va oferir el recital a la llotja, acompanyat del pianista Eric Simone, mentre que Andrea Laínez va travessar l’Atlàntic per oferir-nos danses i moviments molt cuidats a través de les seues hula hops. A la llotja, precisament, també vam comptar amb ‘Pre-Broken’, de ‘Juana Varela’, la primera experiència performance que ha passat pel ‘Matarranya Íntim’ en estos 10 anys de festival. Una proposta de dansa i moviment que va ser seguida amb molt d’interés, tant dissabte a la tarda com diumenge.

També molta expectació darrere de ‘Perpetuum Mobile’, de ‘Merce Botiga’, espectacle que va tenir lloc a les escoles, i que a través dels objectes reconstruïx la memòria i els moments de tots nosaltres. Encara que per a impactant, ‘Joven Llama’, de ‘Nigredo Teatro’, que es va desenvolupar a Santa Bàrbara la matinada dissabte a diumenge i la tarda d’eixe mateix diumenge, una de les propostes més intenses del festival. També va sorprendre els espectadors ‘Gochos’, la proposta de dansa document amb llenguatge inclusiu que es va celebrar en un magatzem d’olives. A través del moviment, David Blanco i Sergio Toyos ens parlen de la fossa comuna del Rellán, a Astúries. Proposta tan potent com dura, i on sense fer servir ni una sola paraula es diu absolutament tot. De fet, ‘Gochos’, juntament amb ‘Bannon’, han estat potser les apostes més polítiques del ‘Matarranya Íntim’ més polític que hi ha hagut fins ara. I és que el leitmotiv d’esta darrera edició, ‘Vivir es un acto político’, inspirat en el prestigiós performer Boris Nieslony, va ser el fil conductor d’este Íntim.

Satisfacció des de l’organització del festival, que van agrair l’enorme implicació de La Freixneda i la gran acollida que han tingut tots els espectacles programats a l’edició d’enguany. De fet, divendres a la tarda ja estaven venudes més del 85% de les entrades per als diferents espectacles, i prop de 2.000 espectadors han gaudit del ‘Matarranya Íntim’ d’este any. Jacobo Julio, director del festival, ha recordat que “ha estat un cap de setmana intens i esgotador, però una edició més el públic del Matarranya ens ha dit que la cultura és molt necessària i que cal apostar-hi“. Jacobo Julio va considerar que el ‘Matarranya Íntim’ ha aconseguit situar moltes localitats d’esta comarca al mapa, i que al llarg de la seua trajectòria el festival ha creat un públic fidel ja no només del Matarranya i del Baix Aragó, sinó de províncies molt diferents i dispars de tota la geografia espanyola. Totes les passades van penjar el cartell de ‘sold out’, i fins i tot es va ampliar l’aforament d’algun espectacle per donar cabuda a tots els assistents.

Jacobo Julio va agrair tot l’esforç de veïns, col·laboradors i públic, i va reconéixer que “vist el resultat, han valgut la pena tants mesos de feina i tot l’esforç de tanta gent”.

R. LOMBARTE
Mitjans