Logotips d'organismes oficials

Romà Vallès ompli el Museu Juan Cabré

L'exposició Romà Vallès. En moviment' i el recorregut per les cases dels artistes que van marcar el 'boom cultural' dels 70 a Calaceit atrau molta gent durant la Setmana Cultural del municipi

Isabel Vallès amb la seva filla Lidia Alcolea durant la inauguració de l'exposició de Romà Vallès. Isabel Aparicio

El Museu Juan Cabré de Calaceit, coincidint amb la setmana cultural de la localitat, va programar la inauguració de l’exposició ‘Romà Vallès. En moviment“. L’exposició porta oberta al públic des del 17 de juliol passat, però la inauguració oficial no es va poder celebrar fins el 5 d’agost, a causa de les diverses convocatòries electorals. Romà Vallès (1923-2015), pintor i pedagog, és un dels referents pictòrics del corrent informalista i de l’expressió abstracta, que durant la seua vida va passar llargues temporades a esta localitat del Matarranya.

A la inauguració va acudir un gran nombre de persones, entre elles l’alcalde de Calaceit, Juan Miguel Monclús, que destacava que treballaran per “potenciar més la cultura del poble de Calaceit, ja que som referent cultural de la comarca del Matarranya”. Va assistir també Isel Monclús, regidor de cultura de la localitat, que afirmava que “volíem fer un homenatge pel centenari del naixement de Vallès, reconeixent també tots els artistes que van protagonitzar el boom cultural“.

Isabel Vallès, filla de l’artista i comissària de l’exposició, va recordar que “són més de 50 anys vinculat al poble de Calaceit. De fet, el meu pare és fill predilecte de la localitat”, i per esta raó “era imprescindible poder celebrar aquí el seu centenari, al Museu Juan Cabré, on ja havia fet exposicions”. Per a l’artista, el Matarranya va ser font d’inspiració, i de fet una de les sales de l’exposició té el nom de la comarca. “Per ell era una gran zona d’inspiració: les oliveres, les postes de sol a Sant Cristòfol, tota la naturalesa tan viva d’esta zona… el va influir molt en la seua obra”. A la inauguració de l’exposició també hi va intervenir Lidia Alcolea, neta de Vallès, que, amb molt d’afecte, recordava els dies que va passar amb el seu avi en un taller que s’ha reproduït al Juan Cabré i que es podrà visitar fins a mitjan desembre.

Per la seua banda, Mercè Gimeno, juntament amb Isabel Vallès i la responsable de l’Oficina de Turisme de Calaceit, han impulsat un interessant recorregut per les cases dels artistes de l’època del boom cultural de Calaceit. “Vam pensar que era interessant recordar totes aquelles persones que van viure aquí, i posar unes plaques a aquelles cases que van ocupar els artistes”, va comentar Gimeno. Una ruta que comença a casa de Romà Vallès i seguix per la residència de la parella d’escriptors Ángel Crespo i Pilar Gómez Bedate. S’atura també a l’estada de l’escriptor llatinoamericà José Donoso, així com a casa de la ceramista Teresa Jassà, entre altres artistes.

ISABEL APARICIO

 

Mitjans