Logotips d'organismes oficials

Calaceit recorde Ràfols-Casamada i Maria Girona en la commemoració del seu centenari

La iniciativa, impulsada a la capella de la Misericòrdia per 'Els Llibres de la Vallrovira' i la futura 'De bat a bat Llibres', va ser molt emotiva

Video Thumbnail
Calaceit recorda Ràfols-Casamada i Maria Girona durant la commemoració del seu centenari
2023 és un any especial. Sobretot, per a la cultura de Calaceit. Si fa unes setmanes es va estrenar al museu Juan Cabré la retrospectiva Romà Vallès. En movimiento, recordant el centenari del naixement d'un dels seus fills predilectes, ara l'homenatge ha recaigut en la parella d'artistes integrada p

2023 és un any especial. Sobretot, per a la cultura de Calaceit. Si fa unes setmanes es va estrenar al museu Juan Cabré la retrospectiva Romà Vallès. En movimiento, recordant el centenari del naixement d’un dels seus fills predilectes, ara l’homenatge ha recaigut en la parella d’artistes integrada per Albert Ràfols-Casamada i Maria Girona, els quals enguany també haurien celebrat 100 primaveres. La capella de la Misericòrdia va obrir les seues portes este dissabte i una trentena de persones van participar de la lectura poètica de l’obra de Ràfols-Casamada, qui a banda de ser un reputat pintor, també va destacar per la seua ploma. Tere Claramunt va ser la persona encarregada de fer la selecció i la lectura de poemes en una nova edició de ‘La Misericòrdia al tard’. Un acte que han impulsat des de Els Llibres de la Vallrovira i la futura De bat a bat Llibres, i en el qual també van estar presents amics de la parella, com la Sira Hernàndez, qui seria veïna de Ràfols-Casamada i Maria Girona al carrer Alt de Calaceit des dels anys 90.

Hernàndez es va encarregar de recordar la figura de Ràfols-Casamada i Maria Girona. Va reconèixer que «va ser un autèntic plaer descobrir que ells vivien aquí, a Calaceit, quan natres vam arribar l’any 1992». De fet, Ràfols-Casamada i Maria Girona van ser «dels primers pobladors il·lustrats que van arribar al poble, on s’instal·laren per a passar l’estiu, però també per a treballar, per a pensar, llegir i conviure». Hernàndez va recordar que «natres arribaríem a Calaceit gràcies a Ángel Crespo», i acabarien sent veïns de Ràfols-Casamada i Maria Girona al carrer Alt, començant «una relació molt entranyable amb grans persones», les quals «van ser molt importants en el món de l’art i la cultura, però d’una gran humilitat i una gran senzillesa». La Sira Hernàndez recorde d’aquells anys les sortides al camp: «les escapades a Santa Anna, a Sant Pol. Dinar junts a la Fonda Alcalá, conversar molt i compartir vespres d’experiències i idees». També la part més lúdica, com jugar a cartes o parlar de coses intranscendents amb la parella o amb la família Zimmermann.

Tere Claramunt va ser la persona encarregada de posar veu a l’obra de Ràfols-Casamada. «Enguany estem de celebració de centenaris a Calaceit. I crec que l’entorn de la capella de la Misericòrdia, on per tercer any celebrem esta activitat de poesia i vi, és un espai molt entranyable». Claramunt va considerar que fer una tria dels poemes de Ràfols-Casamada no resulte fàcil. «El llibre que es va publicar l’any 1999, que és un recull de tota la seua obra, té 1.100 pàgines. Després encara escriuria dos llibres més». Així que «hem estructurat la lectura en tres parts, i que serien aquelles etapes que diuen els estudiosos que poden definir la poesia de Ràfols-Casamada». Una primera etapa «més clàssica, una intermèdia més avantguardista, i una tercera més intel·lectual i cosmopolita». Una poesia que Claramunt va explicar que «sempre és molt optimista, molt vitalista i molt lluminosa». Una poesia «interessada en la realitat, en l’aquí i en l’ara», on Calaceit, els seus paisatges i els seus colors serien font d’inspiració.

A l’acte també va intervindre Mercè Gimeno, des de ‘Els Llibres de la Vallrovira’, i la lectura va estar amenitzada amb vi. En esta ocasió, va anar a càrrec del celler Sifer Wines, la qual té les vinyes entre Batea i Calaceit.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans