Logotips d'organismes oficials

L’Alberg Comarcal de Queretes acull diferents activitats per recordar els 50 anys del tancament de la via del tren

La ruta del 'Vall del Zafan', que travessava el Matarranya connectant Aragó amb les Terres de l'Ebre, va fer el seu darrer viatge fa mig segle.

Video Thumbnail
L'alberg de Queretes acull activitats per recordar els 50 anys de la clausura de la via del tren
Al llarg del present 2023, el Matarranya recorda una efemèride prou significativa, el tancament de la línia de tren que enllaçava Tortosa amb l'interior d'Aragó. I és que fa exactament 50 anys que el darrer tren va passar per la línia de tren 'Vall de Zafan'. Per això, des de Patrimoni de Comarca de

Al llarg del present 2023, el Matarranya recorda una efemèride prou significativa, el tancament de la línia de tren que enllaçava Tortosa amb l’interior d’Aragó. I és que fa exactament 50 anys que el darrer tren va passar per la línia de tren ‘Vall de Zafan‘. Per això, des de Patrimoni de Comarca del Matarranya i l’antiga estació de tren de Queretes, ara convertida en un alberg, es van programar una sèrie d’activitats per recordar el pes i la importància que va tindre i continua tenint esta línia de comunicació. Esta ruta s’ha convertit ara en una via verda. El 1973 van deixar de passar per aquí els trens, ara li han canviat l’ús i crec que ha estat un encert, perquè cada dia són més els visitants que hi passen”, destaca Fernando Camps, president de Comarca del Matarranya.

Precisament per esta via verda és per on al voltant de 100 persones començaven el diumenge 1 d’octubre un passeig guiat fins a l’estació de Vall-de-roures, en una jornada per a recordar esta línia ferroviària. Un dia molt especial que van impulsar des de Patrimoni de Comarca i la gestió de l’alberg ubicat a l’antiga estació de Queretes, espai on es van desenvolupar totes les activitats de la commemoració del 50è aniversari de la cloenda de la ruta del ‘Val del Zafán. Pel que fa a l’alberg, Camps afirmava que “ha de ser un lloc on tota la gent del Matarranya se senta representada, perquè això és un alberg comarcal i és una aposta de la comarca per a tota la gent del territori”.

La jornada, que continuava amb l’obra de teatre  ‘Nostalgias de una vi(d)a’, va estar plena d’activitats. Des del menjar típic dels ferroviaris, ‘l’olla ferroviària’, fins a tallers amb el tren com a protagonista i un concert d”Arpacontes’. A més, es va poder gaudir de la conferència ‘El tren i les persones’ a càrrec d’Eduard Martínez. “Normalment, et fixes en les locomotores o les estacions, però tot això no funcionaria sense les persones”, afirmava el conferenciant. “Hem recopilat imatges de cada dècada i parlem des de la perspectiva dels ferroviaris i dels seus familiars. També parlem dels viatgers”. A més, va tindre lloc la presentació del llibre ‘El ferrocarril de la Vall de Zafán. Història, vivències i records de l’estació de Queretes (1882-1973)’. Un text de Juan Luis Camps, coordinador del projecte, E. Martínez, J. Martínez, C. Piera i R. Simoni.

Va ser un dia ple d’activitats per recordar que esta línia ferroviària, malgrat fer 50 anys que està tancada, seguix amb molta vida. A més, i amb motiu d’este 50è aniversari, des de l’1 d’octubre fins al 15 de gener, l’alberg mantindrà l’exposició fotogràfica ‘El Sarmentero: antiga línia de tren de la Vall de Zafán’.

Des de Comarca esperen poder repetir jornades similars a altres estacions, per tal de commemorar una data tan important com és el tancament d’esta via de tren que travessava el Matarranya per Valljunquera, La Torre del Comte, La Vall del Tormo, Vall-de-roures, Queretes i Lledó.

R. LOMBARTE / I. APARICIO
Mitjans