Logotips d'organismes oficials

Les biblioteques del Matarranya s’omplin gràcies a diferents propostes d’animació a la lectura

El Departament de Cultura de la Comarca del Matarranya ha organitzat una sessió de contacontes als 18 municipis del territori

Video Thumbnail
Les biblioteques del Matarranya s'omplen a través de les activitats d'animació a la lectura
Les biblioteques del Matarranya són plenes de vida i estos dies encara més. Gràcies a les activitats d'animació a la lectura que s'estan organitzat des del Departament de Cultura de la Comarca, xiquets i xiquets estan disfrutant d'una tarda de contacontes. Per això, 'Políglota Teatro' i 'Binomi Educ

Les biblioteques del Matarranya són plenes de vida i estos dies encara més. Gràcies a les activitats d’animació a la lectura que s’estan organitzat des del Departament de Cultura de la Comarca, xiquets i xiquets estan disfrutant d’una tarda de contacontes. Per això, ‘Políglota Teatro‘ i ‘Binomi Educación i Teatro‘ estan recorrent tots els pobles del territori. L’objectiu és fomentar els hàbits de lectura entre la població mitjançant l’ús de les biblioteques. És una sessió de contes, de narració oral. “El que faig és explicar les històries que a nosaltres ens han explicat, moltes són d’aquí del territori, que és el que a mi m’agrada, investigar una mica el territori, però n’hi ha d’altres que venen de la cultura popular general”, afirma Marta Castelló Llop, de ‘Políglota Teatro‘. Tot això amb la intenció de gaudir dels contes de tota la vida i de donar a conèixer noves històries.

Unes activitats, que no només pretenen promoure la lectura entre els més menuts, sinó que també servixquen per a dinamitzar estos espais com a focus d’activitat cultural. “Anar als pobles del Matarranya, veure la vida que hi ha a les biblioteques i la feina que fa la gent perquè esta cultura es mantinga i que les biblioteques estiguen obertes és una cosa molt bonica i és un tresor que tenim als pobles, i, la veritat, és que hi ha una resposta fenomenal allà on vaig”, confirma Castelló en una de les seues sessions, concretament a la de Pena-roja. De fet, esta activitat està tenint una gran resposta a tota la comarca.

Les narracions orals, i més si estan una mica teatralitzades, servixen de motivació als més petits per animar-los a la lectura. El secret: aconseguir una connexió entre les persones i l’espai. La idea d’estos contacontes és “aconseguir que tinguen alguna connexió amb la biblioteca, venint i fent coses aquí”. Ensenyar-los l’espai, és fonamental per a això, “quan vinc, faig amb ells un pla, una mena de promesa, que cada setmana han de visitar la biblioteca” perquè, tal com destaca Castelló, “la motivació ve sempre des del que ells veuen en tu. I els expliques com has aconseguit el conte, on te l’han explicat, el que es pot fer a la biblioteca…”

D’altra banda, des de Comarca, ha publicat una sèrie de contes. Relats recuperats i adaptats per persones del territori i que els xiquets i xiquetes del Matarranya ja coneixen. Gràcies a totes estes accions, les biblioteques del territori continuen molt vives.

ISABEL APARICIO
Mitjans