Logotips d'organismes oficials

Art i crítica social a l’exposició conjunta ‘Luces y Sombras’

L'oficina de turisme de Vall-de-roures acull l'exposició 'Luces y Sombras'. Una exposició conjunta i realitzada per nou artistes del Matarranya amb molt per reivindicar i destacar del territori.

Video Thumbnail
La planta de tratamiento de purines de Valderrobres está produciendo biogás
Diferents artistes jóvens de la nostra comarca lideren l'exposició conjunta 'Luces y Sombras. Nuestro territorio visto a través de los ojos de artistas locales', la qual es pot visitar a l'oficina  municipal de turisme de Vall-de-roures d'aquí al pròxim 25 de novembre. Obres de diferents disciplines

Diferents artistes jóvens de la nostra comarca lideren l’exposició conjunta ‘Luces y Sombras. Nuestro territorio visto a través de los ojos de artistas locales‘, la qual es pot visitar a l’oficina  municipal de turisme de Vall-de-roures d’aquí al pròxim 25 de novembre. Obres de diferents disciplines i diferents artistes que pretenen recollir les preocupacions i belleses que amaguen el territori. Una mostra a la qual no li falten ni les reflexions ni la crítica social. A l’exposició trobem artistes com Daniela Kpran i la seua denúncia sobre l’abandó progressiu que han patit els masos i el model de vida tradicional, reconvertint el nostre hàbitat en un entorn cada vegada més industrialitzat i dominat per les granges. Participe també Espartos Manolito i la seua proposta olfactiva, amb la qual vincule sector primari, negoci i contaminació. Tenim també les aportacions de Marc Garcia i Cerezo i Bea Pellicer i la seua visió de la Caixa i la Picossa per al 2024, una foto denúncia de gran impacte. O Óscar Blanch i el seu clam per la diversitat i el color davant d’una ruralitat sovint pintada en blanc i negre.

Propostes a les quals s’hi afegeixen també Susana Pérez i els seus colages, així com la reflexió d’Elena Sales Riva al voltant de les paraules, les arrels i la vida. Una exposició molt interessant, i que està comissariada per Joana Boix i Amadou Loum, que també incorporen peces a esta col·lecció tan interessant. De fet, Boix va recordar que “natres vam llançar la proposta de ‘Luces y Sombras’ i que cada artista ho vinculés amb el Matarranya”. És a dir, “com veu cada u les llums i les ombres de la comarca”. D’allí han eixit diferents interpretacions “del que preocupe els artistes del territori”. Ombres com les d’Amadou Loum, que revelen l’amor que sent pel Matarranya. “Volia expressar el més profund que he viscut al territori. Allí on m’escapo, sempre veig un reflex del Matarranya, del paisatge d’esta zona, i volia expressar amb el meu art estos sentiments”. Amadou treballe molt el collage.

Per la seua part, i a través de la seua obra, Boix vol plasmar l’enyorança pel desconeixement de la indústria paperera de la zona.”Sempre m’ha donat molta nostàlgia el fet que tinguérem una indústria paperera tan potent entre Beseit i Vall-de-roures, i em genere tristesa que la gent que ve aquí no conegue esta història”. Esta és la millor manera que l’artista ha trobat per a intentar visibilitzar una història que ja cau pràcticament en l’oblit. La seua obra està integrada per unes fàbriques fetes completament amb paper, a més d’una sèrie de collage on intervenen el paper i els botons que es trobaven al costat de les fàbriques. Una sèrie de coses que en conjunt pretenen convidar a la reflexió. El Matarranya és una terra d’artistes a la recerca de punts d’unió i d’espais oberts a poder-se expressar. “Crec que hi ha una carència molt gran respecte als espais on poder exposar“, va entendre Joana Boix, d’aquí que reivindique que “sisquera algú ens pogués deixar més espais i més temps per a fer exposicions com esta”.

Recordem que ‘Luces y Sombras’ estarà oberta fins al pròxim 25 de novembre. Una exposició que combine art, crítica social i reflexió.

I. APARICIO / R. LOMBARTE
Mitjans