window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

Bancs per seure i aturar-se a reflexionar sobre la violència masclista

Els jóvens de la comarca plasmen a l'institut una proposta artística per l'eliminació de les agressions contra la dona

Els alumnes han pintat els bancs amb missatges i imatges relacionades amb el 25N. Foto: M. Jiménez

L’IES Matarranya ha tancat l’any amb una iniciativa artística cridanera i reivindicativa. Es tracta d’una proposta que van engegar des de la Comissió d’Igualtat i Convivència del centre educatiu, amb la col·laboració de la Comarca del Matarranya, amb motiu del 25 de novembre, el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. D’eixa data senyada va sorgir la idea de repintar diversos bancs del pati de l’institut amb motius i temàtiques feministes. Per dur-ho a terme van engegar un concurs, on per grups presentaven propostes i de cada classe se n’escollia una guanyadora.

Joana Boix (@lazorri.ya) i  Susana Pérez Martínez (@_delamentealpincel) van ser les dos artistes locals encarregades de fer realitat este projecte. Van ser el jurat del concurs i, a la vegada, van ajudar els jóvens a plasmar els seus esbossos als bancs. I el resultat és impactant i vistós. Tal com explica Boix, “són dibuixos molt diferents, sobretot vam prioritzar que tingueren relació amb el 25N. Han utilitzat frases, simbolismes diferents… Cada alumne ho ha intentat transmetre de la millor manera que ha pogut, i la veritat, és que ha quedat bastant xulo. Estem sorpreses i contentes amb els resultats”.

Alguns dels textos i idees que es poden veure són: ‘Vivas y florecientes nos queremos’, acompanyat d’un cor ben roig; ‘Libertad’; ‘Si uno no encaja en el mundo en que nació, entonces nació para crear uno nuevo’; un sagnant ‘No more blood’, o un banc que simula una taula de DJ amb la frase ‘Salgo de fiesta sin miedo’. I n’hi ha un, el que van fer Boix i Martínez, que és participatiu i, a través de la frase ‘A mi también me pasó’, convida a la gent a escriure i compartir la seua història.

Amb esta iniciativa ha quedat patent la creativitat i inconformisme que abanderen els jóvens de la comarca. “Els menuts tenen una part creativa que al fer-nos grans, poc a poc, anem perdent. L’adolescència és el punt d’impàs i, en esta ocasió, sí que hem trobat esta part creativa”. L’art també s’ha relacionat sempre amb l’esperit crític. I, per tant, relacionar-ho amb el 25N ha estat una bona manera d’expressar estes idees. És per això que les dos artistes van intentar enfocar els missatges, “perquè foren conscients de per què estaven pintant estos bancs. Al final, no era pintar per pintar, sinó que tenia un rerefons reivindicatiu i volíem que fes reflexionar”.

Escollir a Joana Boix i Sana Martínez no ha estat gratuït. Són artistes, dones i jóvens. Una tríada a la qual s’han sobreposat i, fins i tot, han agafat per bandera. Així ho reflexiona Boix: “Les dones en el món artístic sempre hem estat en un segon pla. Sí que ara s’està començant a donar més visibilitat a la dona, amb projectes fets per dones i per a dones, però, tot i això, sempre has de lluitar el doble per aconseguir el mateix que un home, que sempre els prenen més seriosament. I si a això li sumes que ets una dona jove, encara se’t complica una mica més”.

Precisament, en els darrers anys ha paregut un col·lectiu d’artistes amb molta empenta i que es mouen molt per donar vida al món cultural i artístic del territori. I en este sentit, l’artista agraïx també el suport d’institucions com la Comarca i ara també l’IES Matarranya que amb projectes com este dels bancs, pensen en elles i els donen “suport i visibilitat”.

 

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans