Logotips d'organismes oficials

Calaceit repetirà i acollirà la pròxima edició del Matarranya Íntim

La capital cultural del Matarranya, que va acollir el festival d'arts escèniques l'any 2022, és l'escenari escollit per a l'edició d'enguany. El festival serà els dies 26, 27 i 28 de juliol

La companyia 'La família política', i la seu proposta 'Plàstic', va ser l'encarregada d'obrir l'Íntim de l'any passat a la Freixneda. Foto: R. Lombarte

Per primera vegada en la seua trajectòria, el Matarranya Íntim repetirà població. I és que els dies 26, 27 i 28 de juliol, Calaceit albergarà una nova edició del festival d’arts escèniques i d’avantguarda. La capital cultural del Matarranya va acollir l’edició de l’any 2022, i després d’haver recorregut els municipis de Ràfels, Mont-roig, Pena-roja, Fontdespatla, Queretes, Valljunquera, Arenys de Lledó, Fórnols i el passat estiu la Freixneda, el ‘Matarranya Íntim’ tornarà a este poble carregat de racons amb història. A finals de gener es va celebrar una primera reunió amb els municipis que encara estan pendents d’acollir el festival. I tot i que alguns ajuntaments es van mostrar interessats en portar el ‘Íntim’ al seu poble, com ara Torredarques, la Torre del Compte o la Portellada, van entendre que era precipitat dur-lo este estiu. A falta d’un poble amfitrió, i davant l’interès que va mostrar l’actual equip de govern de Calaceit en repetir l’experiència de fa dos anys, la direcció del festival va acceptar la invitació. Per tant, l’onzena edició del ‘Matarranya Íntim’ serà a Calaceit. I en esta ocasió, el lema del festival serà La família.

Jacobo Julio Roger és el director del festival, i va concretar que «hi havia municipis aspirants que volien dur el festival al seu poble. Però per qüestions pròpies de cada ajuntament, volien esperar un temps», amb el compromís d’albergar-lo de cara als pròxims estius. De fet, per a les edicions de 2025 i 2026 ja hi ha un parell o tres de candidats sòlids. Paral·lelament, estava l’opció de Calaceit. «Encara estava calent. És la capital cultural del Matarranya, la regidoria de Cultura vol apostar per la cultura d’avantguarda, ens va fer una proposta i ens vam acollir a la invitació». Julio va concretar que «Calaceit és un municipi preciós i encara queden molts espais per a explorar i moltes coses a dir». Per tant, «molt contents de tornar». Seguint la direcció i el treball de les últimes edicions, el festival durarà un cap de setmana sencer, amb un divendres que celebrarà l’acte inaugural i un dissabte i diumenge que vindran carregats de propostes culturals i artístiques de primer ordre. Per ara, la programació és un secret. Si l’any passat el lema va ser ‘Viure és un acte polític‘, esta nova edició apostarà pels «valors de la família en estos temps».

El ‘Matarranya Íntim’ s’ha convertit en un dels festivals més sòlids, originals i potents que albergue la nostra comarca. Un festival que, des dels seus orígens, aposte per la itinerància, cosa que obligue a la direcció «a reinventar-se i començar pràcticament de zero en cada edició». A Calaceit «vam deixar molts amics i molts contactes», i una vegada confirmat el municipi amfitrió «arribe el moment de parlar amb les companyies, amb el nou ajuntament i amb els espais possibles». El ‘Matarranya Íntim’ ve, a la vegada, d’una edició 2023 que es va celebrar a la Freixneda, una població carregada d’història i d’edificis significatius. De fet, per al festival inclús es va obrir el Palacio de la Encomienda, posant el llistó molt alt. Una programació molt cuidada i que va tindre una gran resposta. I és que uns 2.000 espectadors van participar de les diferents propostes d’avantguarda que es portar a la població. Des de la direcció del festival tenen clar que s’ha d’apostar per «la cultura en majúscules», i una vegada més van demanar a les administracions públiques que defensen i valoren la cultura i que avalen projectes que fan possible dur estos espectacles al món rural.

Pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Jacobo Julio aquí:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans