Logotips d'organismes oficials

Alcabatuk celebrarà 5 anys de ritme impulsant una concentració de batucades a Calaceit

La festa serà el pròxim 20 d'abril i s'espere la participació d'uns 200 percussionistes. Durant la jornada s'impartiran tallers per a tots els públics i es farà una demostració a la Bassa

La batucada Alcabatuk va actuar fa unes setmanes a Calaceit, coincidint amb la celebració de la festa de Carnestoltes. Foto: M. Jiménez

El pròxim 20 d’abril, l’agrupació Alcabatuk farà festa grossa per a commemorar els seus primers cinc anys de vida. La batucada, que està integrada principalment per percussionistes de Calaceit, La Freixneda, Alcanyís i Valldesgorfa, ha decidit celebrar este aniversari tan especial amb una concentració de batucades i diferents tallers de percussió i de ball per a tots els públics. I tot i que encara és una mica prompte per a conèixer els secrets d’esta gran festa, des de la pròpia agrupació han avançat que la concentració de batucades se celebrarà a Calaceit. S’espere l’assistència d’uns 200 percussionistes, procedents principalment de les comarques del Baix Aragó, el Matarranya i les Terres de l’Ebre, però també algunes formacions de Saragossa. El punt de trobada, la Bassa de Calaceit, on està prevista una exhibició de les batucades, així com un tardeo per a tot el públic assistent.

Ana Garza és veïna de Calaceit i una de les integrants d’este projecte de percussió, i va explicar que «este any estem de celebració». D’aquí que «hem decidit commemorar els cinc anys de batucada impulsant una trobada de batucades a Calaceit». Garza va afegir que la idea va agradar l’ajuntament, que col·laborarà amb este aniversari, i la intenció és tindre tot un dia ple d’activitats. Per a fer pinya entre totes les batucades, s’organitzarà un dinar popular, que es complementarà amb diferents tallers de percussió i de ball, pensats tant per als aficionats a la batucada com per al públic en general. Per la tarde, a l’entorn de la Bassa, es farà una demostració de percussió a càrrec de les batucades participants, així com un tardeo i un posterior sopar per a xalar de la festa tots junts. Una excusa perfecta per a conèixer i introduir-se en un món que cada vegada té més adeptes entre els nostres pobles.

I és que, tal com va entendre Garza, «les batucades tenen la particularitat, per a un adult, d’aprendre a tocar un instrument de percussió de forma molt ràpida». Encara que per a Ana Garza, una de les coses més importants i una de les claus d’Alcabatuk és el bon rotllo i l’ambient que es respire. De fet, en destaque «la pertinença al grup, una via d’eixida del dia a dia i una forma de sentir-se realitzada». La integrant de la formació va bromejar que «està de moda el pàdel i estan de moda les batucades. Per esta zona estarem quatre o cinc formacions que ho vivim amb molta força i tenim moltes ganes de passar-ho bé». Alcabatuk és una formació que ha evolucionat en el temps. «Ara toquem més ritmes de samba-reggae, sobretot gràcies al nostre professor, Felipe Cisternas, que ve des de Saragossa acompanyat de la seua parella, Vane Magaly», i gràcies a qui tenen també un component de ball.

De cara al pròxim 20 d’abril, tots aquells que es vulguen submergir en el món de les batucades i la percussió, tenen una excusa perfecta a Calaceit.

Aquí pots escoltar l’entrevista completa feta a Ana Garza, membre d’Alcabatuk:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans