Logotips d'organismes oficials

Andorra acull este cap de setmana les Jornades d’Exaltació del Tambor i el Bombo

Una delegació de la Confraria del Santo Entierro de Valderrobres assistirà a la trobada, que serà el tret de sortida dels actes de la Setmana Santa

L'any passat l'Exaltación es va celebrar a Tobarra. Foto: NDM

S’acosten uns dies molt intensos per als devots de la Setmana Santa. La primera cita serà este cap de setmana a Andorra (Terol), quan se celebraran les XXXVII Jornades Nacionals d’Exaltació del Tambor i el Bombo. La trobada serà el 8, 9 i 10 de març i hi participaran tamborers de tota España. Enguany, toca a prop de casa, fet que atraurà molta gent del territori a participar-hi o simplement com a espectadors.

Precisament, des de la Confraria del Santo Entierro de Valderrobres, el seu president Mario Ortiz explica que han organitzat un autobús per a l’ocasió. “Enguany hi ha tres maneres d’anar: els que anem en cotxe divendres i passem allí tot el cap de setmana; els que venen en autobús dissabte per participar en la desfilada i tornen després a les 3 del matí, i la gent que va per lliure”, especifica Oritz. Per a esta edició al voltant de 35 persones de la comarca ja han confirmat que passaran allí tot el cap de setmana. L’any passat, la ‘Exaltación’ es va celebrar a Tobarra, un municipi de Castella-la Manxa, i l’expedició des del Matarranya va ser tot un èxit i, enguany, esperen repetir l’experiència. Per a Ortiz l’Exaltació és retrobament, “et retrobes en gent que no veus en tot l’any, en gent que ens separa molta distància, però que ràpid et poses al dia i és com si no hagués passat el temps. La germanor que hi ha és terrible. Per a la gent que ens agrada el tambor, això és brutal, no es pot descriure, s’ha de viure”.

El divendres tindrà lloc la cerimònia inaugural i durant tota la tarda s’anirà fent la recepció de les diferents delegacions participants. El dia fort és dissabte, al matí tindrà lloc l’acte de l’Exaltació de Tambors i bombos i a la tarda es farà la desfilada pels carrers centrals de la localitat. Un dels moments més emotius serà a la nit quan es recrearà el toc de ‘la rompida de la hora’, on totes les delegacions tocaran a l’uníson. Esta cita és una oportunitat per apreciar la riquesa d’esta tradició, ja que es poden escoltar a diferents grups amb els seus tocs distintius. I és que a cada territori té les seues peculiaritats. En total, vint pobles de tota la geografia espanyola s’unixen cada any per donar el tret de sortida als actes de la Setmana Santa.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans