Logotips d'organismes oficials

L’interès de rodar pel·lícules i produccions a la província no pare de créixer

La Teruel Film Commission destaque que s'han registrat produccions per 2,2 milions d'euros en el que portem de 2024. Entre les propostes més destacades, la gravació d'un reality americà a 'Solo Houses'

L'espai 'Solo Houses' de Queretes ha albergat una de les produccions més impactants de 2024 a la província. Foto: NDM

L’interès per a rodar pel·lícules, curts, anuncis publicitaris o inclús reality shows per la nostra província no pare de créixer. Així ho reconeixien des de la Teruel Film Commission, que han posat de manifest que l’impacte directe de rodatges cinematogràfics en els últims sis mesos ja ha igualtat els que s’havien fet durant tot el 2023. Des de la mateixa entitat, que depèn de la Diputació Provincial, van considerar també que en el que portem d’any, l’impacte cinematogràfic es pot traduir en 2,2 milions d’euros amb 60 contractacions de professionals i més de vint serveis diferents al territori. Una xifra que constate la bona salut del sector a la província, tal com va dir la diputada de Turisme Marta Sancho, qui va entendre que la província «s’ha posicionat com un destacat enclavament per acollir rodatges i produccions», gràcies, «en bona mesura, a la faena que fan entitats com la Teruel Film Commission», i que col·labore amb Aragón Film Commission, així com la implicació també de comarques i ajuntaments. Quan es parle d’impacte, es tenen en consideració aquelles produccions no domiciliades a la província i integrades per més de 30 persones.

D’entre les produccions d’enguany, en destaque el rodatge del film ‘After‘, d’Oliver Laxe, que va recórrer diferents espais de la província, rodant durant algunes setmanes de primavera. Parlem d’una nova pel·lícula original de Movistar Plus+ produïda en col·laboració amb El Deseo (productora dels germans Agustín i Pedro Almodóvar), Filmes Da Ermida, Uri Films i 4A4 Productions. Es tracte del quart projecte del cineasta gallec, que ha participat amb totes les seues anteriors pel·lícules al Festival de Cinema de Cannes i premiat per ‘O que arde‘, ‘Mimosas‘ i ‘Todos vós sodes capitáns‘. També el director Miguel Ángel Lamata ha rodat durant un temps per diferents localitzacions de la província amb la seua nova pel·lícula, ‘El árbol y el ruiseñor‘, produïda per BeMyBaby i que es vol estrenar esta tardor al Festival de Cine de Sitges. A nivell comarcal, la producció que més reclam va provocar va ser un reality show nord-americà que s’ha rodat a les ‘Solo Houses‘ de Queretes, generant una mica de revol per l’ús d’unes impactants llums al cel del Matarranya la passada Setmana Santa.

A la vegada, al voltant del món del cine, enguany la Diputació ha impulsat la jornada de treball ‘En Teruel, se rueda‘, i en la qual una dotzena d’experts va mostrar diferents aspectes de l’impacte del sector audiovisual. Es va tractar de la primera jornada sobre economia dels rodatges i de les potencialitats de la província, que té vocació de continuïtat. La jornada va anar dirigida a responsables tècnics i polítics a les institucions del turisme i la cultura, aquelles que participen en la tramitació dels rodatges, així com organitzacions empresarials, professionals del sector audiovisual a la província i les principals associacions del sector a l’Aragó, així com a mitjans de comunicació. Al mateix temps, la Teruel Film Commission ha començat este curs a col·laborar amb el cicle superior d’Imatge i So que s’imparteix a l’IES Vega del Turia i que així els alumnes coneguen el treball que impulse com a servei d’atracció i suport a la indústria audiovisual. Al llarg del curs han fet xerrades, visites a diferents localitzacions de Terol i la província, així com l’explicació de les particularitats dels permisos i altres contractes necessaris.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans