Logotips d'organismes oficials

Més de 700 persones es reuneixen a Massalió per xalar en la IX edició de la Nit en Blanc

'Safari', 'Shake! Shake! Shake!' i 'Siderland' van destacar en un festival consolidat. L'organització va animar a tot el poble a col·laborar perquè el desè aniversari sigue inoblidable

L’espectacle “Shake ! Shake ! Shake!” de Cia. Pakipaya va sorprendre al públic. Foto: La Nit en Blanc

La IX edició de ‘La Nit en Blanc’ de Massalió va aconseguir, un cop més, omplir d’arts escèniques los carrers i places del poble. Enguany van tornar a ser més de 700 assistents únics (si sumàrem el públic de cadascuna de les activitats per separat estaríem parlant del voltant de 3.000 espectadors) i demostra que la cita ha consolidat els números que ja fa uns quants anys que es repeteixen. Esta gran assistència converteix al festival en un dels que major participació de tota la comarca del Matarranya. “Pel que fa a públic estem molt contentes perquè fa uns quants anys que manteniment més o menys la mateixa assistència. Per a natres és tot un èxit perquè considerem que és lo volumen de gent perfecte per a este festival, ja que ni físicament, a causa dels espais que tenim al poble, ni a escala logística, sobretot en lo tema del sopar, no podem gestionar més públic”, va apuntar Yolanda Viver, presidenta de l’Associació La Nit en Blanc de Massalió. Juntament en aquesta idea, Viver també va voler assenyalar que “ho diem sempre, però a part dels números, per a natres, el fet de poder organitzar cada any una cita d’estes característiques d’una forma totalment altruista i comptar en un munt de persones i entitats col·laboradores que mos ajuden en tots los àmbits de l’organització; ja és tot un èxit”.

‘La Nit en Blanc’ d’este any va començar poc després de les vuit de la tarde en l’actuació de ‘La Baldufa Teatre’ que en ‘Safari’ va embarcar tots los presents a la plaça del Molí en un viatge fins a la sabana africana per trobar al lleó del Serengueti. Tot i la intensa calor que encara feia a Massalió, petits i grans van quedar embadalits en l’humor i los ninots gegants es van mesclar amb una història que amagave un clar missatge contra l’assetjament infantil i juvenil.

Una hora després, l’activitat es va traslladar cap al centre del municipi, on les 450 persones que havien comprat la polsera del festival, juntament amb artistes i membres de l’organització, van poder recuperar forces en lo sopar popular a base de tapes de tàrtar de fuet, amanida de pasta, xirigol i fricandó. En cadascuna de les tapes es va poder tastar els vins triats per a esta edició que van ser ‘Serra de Cavalls Blanc’ de ‘Serra de Cavalls’ (El Pinell de Brai), de ‘La Bacchanal -Blanc’ de ‘La Bacchanal Grape Grovers’ (Batea), ‘Envido’ de Lagar d’Amprius, (Calaceit) i ‘Danica tinto’ de ‘Danica Vinos’ (Maella-Batea). Lo sopar va finalitzar en unes postres típiques del territori com son los carquinyols (pa torrat dolç en armeles), elaborats per ‘Horno Llerda’ de Queretes que van anar acompanyats d’una copeta de mistela de ‘Bodegas Crial’ de Lledó. “Des de la primera edició tenim clar que lo sopar és un punt fonamental de la Nit en Blanc. I per a natres és impensable fer-lo sense donar protagonisme tant a les receptes com als vins del territori. Volem ser un festival sostenible, i això no sol s’aconsegueix reciclant el màxim número de residus, sinó que pensem que també és important apostar pels productes de proximitat”, va afirmar la presidenta de l’entitat organitzadora. Com a novetat, durant lo sopar la gent va poder dir quin vi los havie agradat més depositant una papereta en unes urnes preparades expressament en este objectiu. “Vam pensar que ere bona idea triar lo millor vi a través d’una votació. Així que en los pròxims dies ho anunciarem a través de les nostres xarxes i hi haurà un menut reconeixement a la bodega guanyadora”, va aclarir Viver. Pero esta no va ser l’única novetat ja que mentre la gent tastave vins i tapes, l’actriu Lydia Vera va convertir-se en una pallasa que es va mesclar amb el públic per fer-los riure, ballar i, fins i tot, actuar.

Després de sopar tothom es va traslladar al camp de futbol on Cia. Pakipaya va representar l’espectacle “Shake ! Shake ! Shake!” en el que els actors van aconseguir fer xalar al públic en una proposta basada en la comèdia, les acrobàcies i una farsa que va fer creure que una de les dones assistents participave fent acrobàcies amb els membres de la companyia. Los següents en eixir a l’escenari van ser Urban Dance Terra que van desenvolupar una proposta que, més que un espectacle, va esdevenir en una activitat participativa en què, sobretot van ser los més menuts, los que van ballar a ritme de tota classe de música. De la plaça major tots els presents van anar a la Replaceta de Sant Roc on el conegut actor Sergi Cervera fa fer el que ell va anomenar la seua pròpia sessió de teràpia en què contant aventures i desventures de la seua vida, va fer que el públic en alguns moments rigués i en altres reflexionés sobre lo ‘dura’ que és la vida de l’artista.

Posteriorment, i després d’unes paraules de l’organització en les que es va presentar esta edició i es va demanar a tot el poble col·laborar en l’objectiu d’aconseguir que el desé aniversari del festival, que serà el pròxim 2025, sigue inolvidable; va arribar el moment del concert de Siderland. En uns ritmes molt ballables, els catalans van fer que la plaça major es mogués en les seues cançons, algunes de les quals, com la versió ‘Nit vuitantera’ o la coneguda ‘Que esclati tot’ van ser corejades per gran part del públic presente. El punt final a aquesta edició la van posar els ‘Diables d’Alguaire’ que, en un recorregut pels carrers de Massalió molt diferent del que és habitual, van mostrar-se molt animats fent córrer, saltar i ballar a la gent sota una pluja d’espurnes que pareixia infinita. “Com sempre, hi ha hagut gent a qui li va agradar més un espectacle i gent que va xalar més en un altre, però sí que mos pareix que ‘Safari’, ‘Shake! Shake! Shake!” i lo concert de Siderland van tindre molts comentaris positius. També moltes de les persones assistents mos van dir que lo recorregut del correfoc va ser molt xulo i que los diables d’enguany eren molt canyeros”, va apuntar Viver.

Finalitzat el festival, l’organització es va mostrar molt satisfeta tant per la nombrosa assistència com per la bona rebuda de totes les actuacions. A més, van voler assenyalar que “és increïble lo suport que tenim per a poder organitzar lo festival. Persones de totes les edats mos ajuden a cuinar les tapes, a muntar los escenaris, a servir lo tapeo, a portar la barra, a moure tot lo material, mos deixen locals per usar-los com a camerinos, mos cedeixen espais per a poder repartir les tapes… Sense tots los veïns i les veïnes que col·laboren, això seria impossible”. “Ja ho hem dit moltes vegades, però per a natres cada edició és un regal, i pensem que també ho sent així gran part del poble. Així que ara toca recollir-ho tot, fer números i començar a treballar en lo desé aniversari de La Nit, que com vam dir durant lo festival, volem que sigue una edició molt especial”, va sentenciar Yolanda Viver.

Escolta aquí l’entrevista amb Y0landa Viver sobre la Nit en Blanc de Massalió:

REDACCIÓ
Mitjans