Revista ‘Salvaje’ presenta el seu projecte de periodisme rural al Matarranya
La publicació, editada en part a la comarca, compleix cinc anys i vint-i-un números trimestrals
Salvaje, amb lema “la revista que quiere sacarte al campo”, fa cinc anys. Esta singular publicació vol donar veu a la gent dels pobles, mostrar les seues vides i tractar en profunditat les històries que els afecten. Coincidint amb este aniversari, el cap de setmana passat la llibreria De bat a bat Llibres de Calaceit va organitzar la seua primera presentació-col·loqui en territori matarranyenc. Fins allà es va acostar a compartir este projecte periodístic la seua redactora en cap, Annabel Roda, que és veïna de Vall-de-roures.
“Salvaje és una revista trimestral que va néixer el 2019. Es tracta d’un mitjà de comunicació independent que sobreviu gràcies als seus subscriptors i que s’ha especialitzat en el món rural i la relació de l’ésser humà amb la natura”, explica Roda. A més del contingut, la publicació té molt en compte l’estètica. “La revista està molt cuidada a nivell gràfic i visual“, apunta la periodista. I això es pot corroborar amb l’últim número, el 21, que llueix una provocadora portada on es mostra un nu d’esquena amb una bicicleta. I és que a l’interior apareix un reportatge que uneix art i literatura amb el tan de moda món de la bicicleta. Tal com recorda Roda, “l’objectiu principal de ‘Salvaje’ és explicar d’una altra manera com es viu als pobles, donar una altra narrativa sobre què és la vida rural i, sobretot, donar sobirania a la gent que viu a les zones rurals i que puguen explicar per ells mateixos qui són i què volen fer en un futur”.
Precisament, a la xerrada es va parlar molt del futur dels pobles i de la despoblació. En este sentit, Roda reconeix que “la situació és complicada, però alhora hi ha moltes iniciatives i molta gent que està lluitant perquè els pobles siguen espais totalment legítims i amb les mateixes condicions per viure que a la ciutat”. Per això defensa un imaginari rural pel qual la gent vulga tornar a viure als pobles. El col·loqui va estar coordinat pel també periodista del Matarranya, Lluís Rajadell, alhora que Enrique Monreal, de Mas de Torubio de Queretes, es va encarregar de presentar el vi de l’esdeveniment.
2.000 subscriptors
‘Salvaje’ treballa amb un equip reduït i per a cada número recorren a periodistes freelance. Això els complica la gestió, però alhora els dona riquesa, perquè els permet que cada número siga totalment especial i diferent, explica Roda. Amb esta filosofia han aconseguit arribar gairebé als 2.000 subscriptors. Estan contents, encara que reconeixen que els falta molt de camí per a recórrer i invertir molts recursos per a aconseguir arribar a gent que encara no els coneix.
En paral·lel, també es va posar sobre la taula el futur de les publicacions en paper davant de les digitals. Amb relació a este debat, Roda ho té clar: “són dos formats que poden conviure perfectament i cadascú ofereix una cosa diferent”. En este sentit, ‘Salvatge’ aposta pel paper perquè entenen que “una revista que parla sobre el món rural i altres tipus de ritmes associats a la natura, havia de ser en paper. El paper promou una lectura molt més reposada i lenta”. Tot i això, ‘Salvatge’ té presència a internet, encara que és només promocionalment i els continguts no passen mai al món digital. Doncs el seu ideal és “crear un objecte valuós que la gent vulga comprar i tindre a casa”, tanca Annabel Roda.