Logotips d'organismes oficials

La casa consistorial de Calaceit acull l’acte de presentació del festival ‘Matarranya Íntim’

El consolidat projecte d'arts escèniques celebre este estiu la seua edició número 11. Entre el divendres 26 i el diumenge 28 de juliol hi haurà divuit propostes diferents repartides per les cases i els espais més singulars de la localitat

Durant la presentació el grup de dansa 'Fil d'Arena' va actuar a la plaça del poble. Foto: R. Lombarte

Este dijous, 25 de juliol, a les portes de la seua gran estrena, la casa consistorial de Calaceit va acollir la presentació oficial de l’11a edició del ‘Matarranya Íntim‘. L’acte, que va comptar amb la presència de més de 30 veïns de la localitat, va servir per donar a conèixer els detalls d’un festival que, entre divendres i diumenge de la present setmana, albergarà fins a 18 propostes i espectacles diferents, alguns dels quals s’aniran repetint de manera continuada durant el cap de setmana a espais singulars. Juan Miguel Monclús, alcalde de Calaceit, va ser l’encarregat de donar la benvinguda a tots els assistents, així com al festival d’arts escèniques, que torna este estiu fins a la capital cultural del Matarranya, on ja es va viure fa dos anys. Per la seua part, Fernando Camps, president de Comarca del Matarranya, institució que ha col·laborat amb el projecte des de la primera edició, va voler agrair el compromís i la implicació en un festival d’este nivell, i que fa possible apropar espectacles i propostes de gran nivell al medi rural.

Durant l’acte de presentació també va intervindre Isel Monclús, regidor de Cultura de Calaceit, que va voler agrair tant als artistes i la direcció del projecte, com als veïns de la localitat, la seua enorme implicació en el projecte, fent possible que inclús s’obren cases a favor de la cultura que d’una altra manera seria impossible. A la roda de premsa també hi va ser present Toño Rapa, autor del cartell d’enguany. Rapa va explicar que per a ell “la Família, que és el lema d’esta edició, és una cosa que ens dóna la vida. I en un dels meus somnis, que somio molt, vaig somiar amb el Sol, que també ens dóna la vida”. La unió d’estos dos conceptes van inspirar Rapa, que ha creat un cartell distribuït de manera concèntrica i radial. Durant la presentació oficial del ‘Matarranya Íntim’, Toño Rapa inclús va banyar en pa d’or el sol del cartell. En roda de premsa també hi va intervindre Fernando Mallén, de l’associació cultural ‘La Barraca’, que està darrere de l’organització del festival. Per la seua part, Jacobo Julio Roger, director del festival, es va encarregar d’esgrimir la programació d’enguany.

Així mateix, i seguint la línia que es va obrir a la passada edició, les entrades als espectacles es podran adquirir de forma online. De fet, els passis es poden aconseguir a través d’este enllaç: https://www.notikumi.com/channel/festival-matarranya-intim. Ara bé. Durant tot el cap de setmana, i des de la taquilla instal·lada a la plaça Major de Calaceit, també es podran adquirir entrades als corresponents espectacles.

El festival ‘Matarranya Íntim’ començarà este divendres amb la mostra tallerMatarranya a Escena!‘, que és el resultat d’una experiència duta a terme este estiu a Calaceit. Per la seua banda, Gonzalo Santamaría ens portarà el seu espectacle “canalla” titulat ‘Eddy 80’s‘ que es viurà a partir de les 7 de la tarde a la plaça Major. I al teatre municipal hi haurà doble sessió de la proposta ‘Conservando memoria‘ de El Patio Teatro. Per a dissabte i diumenge, seguint la filosofia del festival, se succeiran nombroses propostes de manera simultània. Entre elles, comptem amb ‘Qué sabe nadie‘, de la companyia valenciana La Peydro, mentre que a la Casa de Pilar Díaz de Quijano es passarà ‘Com si ho portessin escrit al front‘, de la Cia La Confiança. Una peça que, en paraules del director del festival, “tracta sobre el buying escolar”. La dansa d’esta edició arriba amb ‘Nardo, cae‘, del creador colombià Edu Migro, inspirada en el clubbing. I com que el lema d’enguany és la família, “no podia faltar la família reial”, va explicar Jacobo Julio. De fet, la casa consistorial albergarà ‘A solas con el emérito‘, proposta que pel fet que ja s’han esgotat entrades, s’ha previst un nou passe per a diumenge de matí.

La programació del ‘Matarranya Íntim’ no s’acaba aquí. Des de Puerto Rico arriba ‘Cuca: pruebas de existència‘, la proposta més internacional, que habitarà Casa l’Advocat. Les noves dramatúrgies i el teatre físic també tindran el protagonisme. The Mullet & Moustache ens portaran ‘La Hoguera‘. La tragicomèdia ens arriba de la mà de la companyia de Port de Sagunt Hongaresa Teatre i la seua ‘Querencia’. ‘Segu-rata‘, de la companyia Marzomayea Teatro, des de Saragossa, serà la proposta de clown gestual d’esta edició. I des de Mallorca arriba Iguana Teatre amb ‘La Faula!‘, teatre familiar des de l’antiga església de Sant Roc. L’actuació de cloenda del festival es viurà diumenge a la nit, a les 21.00 hores, a l’Ermita de Sant Cristòvol amb Ellas music band.

A més, el carrer Major de Calaceite acull la instal·lació col·lectiva ‘Intimitats Esteses‘, amb la qual “mostrem el més íntim, a pit obert, les nostres peces més íntimes”. Alhora, i seguint l’experiència de la passada edició, també hi haurà dos propostes a taquilla inversa. D’una banda hi ha ‘Impromptu‘, d’Eugenia i Laia, que mariden veu i arpa. De l’altra, David Durán presentarà la seua proposta de titelles ‘Peregrino’. I com que no hi ha el ‘Matarranya Íntim’ sense la seua visita guiada pels racons de la localitat, dissabte a les onze s’oferirà esta proposta turística.

L’acte de presentació del ‘Matarranya Íntim’ ha estat maridat amb els vins de la Venda d’Aubert, el pernil del Grupo Arcoiris i les pizzes de Casalduc. A la plaça Major també es va viure un potent espectacle de dansa a càrrec de ‘Fil d’Arena’, que va presentar la seua proposta ‘Sénia‘. Tal com va dir la ballarina Isabel Abril, es tracta d’una al·legoria del molí d’aigua, aquell mecanisme que arrossega, que mou moltes coses. Una metàfora i una crítica, a través de la dansa, d’esta inèrcia a l’hora de funcionar, de treballar, de no parar i de ser hiperproductius en el sistema en què vivim”.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans