Logotips d'organismes oficials

800 anys de la Carta de pobla de La Freixneda

La Freixneda es bolca amb l'esdeveniment medieval

Els dies 10 i 11 d'agost, tindrà lloc un mercat medieval i la interpretació teatral que rememorarà la otorgació del document. Foto NDM

El municipi de La Freixneda, un dels pobles màgics d’Espanya, celebrarà el 800 aniversari de la seua Carta pobla. Aquest document, essencial en l’Edat mitjana, va permetre la fundació de moltes poblacions i, en el cas de La Freixneda, va marcar l’inici d’una rica història que encara se sent en cada racó d’aquest poble medieval.

La commemoració d’aquesta cita històrica s’ha planificat en dues parts: una lúdica i una altra cultural, oferint als visitants i residents una experiència completa que va des de l’entreteniment fins a l’educació històrica. D’una banda, el pròxim cap de setmana 10 i 11 d’agost, tindrà lloc un mercat medieval amb un gran varietat de propostes, per un altre, el 2 de novembre serà la Jornada de conferències Història de La Freixneda i el Matarranya, exposició d’Art religiós i concert de música medieval. L’Ajuntament de La Freixneda ha expressat el seu entusiasme per aquesta celebració tan especial, esperant rebre a molts residents de segona residència i visitants que desitgen submergir-se en la màgia i la història del lloc.

Els actes culturals i històrics seran l’eix central de la celebració, destacant-se diverses activitats que posaran en context la importància de la Carta pobla en la fundació i desenvolupament del municipi. Les activitats del 10 i 11 d’agost estan emmarcades dins del Mercat medieval. Destaquen activitats com la Introducció històrica de la Carta pobla, per Joaquín Montclús, historiador i president de la Associació Cultural del Matarranya, així com actes més lúdics amb el cercaviles medievals Nomaduk, xarrades, concerts, paradetes i la interpretació teatral que rememorarà la otorgació del document. Aquesta representació comptarà amb actors locals, profundament vinculats a la Freixneda i la seua història, assegurant una actuació autèntica i emotiva.

Entre les activitats programades, per al 2 de novembre, es comptarà amb la participació de destacats experts en el camp de la història, com Carlos Laliena Corbesa, catedràtic de la Universitat de Saragossa, Maite Moret, doctora en Filologia Hispànica, Octavio Montserrat, professor d’història en la Universitat d’Oviedo, i Manuel Siurana, una figura reconeguda en l’ecosistema històric del Matarranya, els qui oferiran conferències sobre diversos aspectes de la història de La Freixneda.

A més, la celebració també inclourà una sèrie d’esdeveniments lúdics. Des de tallers d’artesania medieval fins a jocs tradicionals i espectacles en viu, la commemoració dels 800 anys de la Carta Pobla de La Freixneda serà una festa en la qual la història i la diversió es donaran la mà. L’Ajuntament convida a tots a unir-se a aquesta celebració històrica i a descobrir la màgia de La Freixneda, un poble que, huit segles després de la seua fundació, continua sent un tresor de cultura i tradicions.

Programa d’Actes

DISSABTE 10 D’AGOST
11:00h. Cercavila medieval amb Nomaduk.
11:30h. Benvinguda i presentació dels actes de commemoració del 800 Aniversari de la Carta pobla de La Freixneda, en el saló de Plens de l’Ajuntament.
12:00h. Obertura mercat medieval. C/ Pilar, C/ Major i ‘’Plaza Mayor.’’
13:00h. Actuació de Nomaduk.
19:00h. Actuació de Nomaduk.
20:00h. Tancament del mercat medieval.
20:00h. Representació teatral dels fets històrics, en La Plaça Major. Donació dels Calatravos del Castell i acabe de la Freixneda (1210) i otorgament de la Carta Pobla (1224).
22:00h. Espectacle de llum i foc de Nomaduk.
23:00h. Concert de música tradicional / Cèltica, amb el Grup Lug, en la Plaça Major.

DIUMENGE 11 D’AGOST
11:30h. Obertura mercat medieval.
11.00h. Xarrada sobre la cal·ligrafia del S.XIII en la Carta pobla, amb Toño Rapa.
12:00h. Cercaviles amb el grup de Batucada de La Freixneda acompanyada dels 32 pobladors i “bons hommens de la Freixneda”.
20:30h. Tancament del mercat medieval.
21:00h. Concert de música medieval amb el Grup Els Morenilles. Músiques del Mediterrani. Durant tot el dissabte i diumenge:
Zona lúdica i d’entrenament per als xicotets amb jocs de fusta, tir amb arc i elàstiques, en la Plaça Nova / Solar del Marqués
Tallers infantils de pintura, granadures i sal de colors.

 

 

RAÜL BERLVER
Mitjans