Logotips d'organismes oficials

Pena-roja rep amb festa i honors als Calatravos

La vila i els seus veïns es van vestir de medieval per recuperar esta festa que recrea un episodi històric

El dissabte, 3 d’agost, Pena-roja va reviure una de les festes més esperades, ‘La visita dels senyors de Calatrava’. Es tracta d’una celebració que commemora l’arribada dels visitadors de l’ordre al poble i gira al voltant de la representació d’una obra teatral que narra estos episodis històrics.

Tot el poble es va bolcar perquè el dia fos tot un èxit. A primera hora, la taverna es va omplir per a un esmorzar popular, així els assistents van agafar forces per a un dia que s’anunciava intens i molt complet.

Puntuals, els comanadors de Calatrava van arribar a la vila i van ser rebuts pels poders locals: el jurat, el justícia i el notari. Acompanyats de músics, dansaires, monjos i veïns, la comitiva va visitar els diferents punts d’interès de la localitat: el portal del Carme, l’ajuntament, l’església del Rosari… I van donar per inaugurat el mercat d’artesania i mostra d’oficis tradicionals que va omplir els principals carrers de Pena-roja. A més, hi havia parades de menjar amb receptes de dolços tradicionals, diferents tallers de malabars, ceràmica o màscares i una zona de jocs tradicionals. Tot això va promoure una jornada molt bonica, on tots els públics van poder disfrutar, des de la gent gran fins als xiquets.

Al vespre es va reprendre la representació teatral i els artistes van tornar a sortir per representar els darrers actes de l’obra de Desideri Lombarte, on es narra una d’aquelles visites dels Calatravos al poble. Es va celebrar a la plaça, on no hi cabia una agulla. El públic atent va escoltar els requeriments dels comanadors i també de les queixes que els veïns van transmetre als visitadors, que van versar sobre la manca d’aigua, el tractament dels purins o la pujada dels preus de les orquestres. Tot i esta última queixa, aquell dia a Pena-roja no va faltar la festa. Després del sopar popular, que es va celebrar al frontó i que va ser presidit pels visitadors, un trio molt animat va tancar la festa a la nit.

La visita dels Calatravos es va fer esperar, però finalment els comanadors van complir el seu deure i el poble va respondre i els va rebre com mana la tradició. D’esta manera torna a arrencar la roda d’esta festa que es feia cada tres anys, però que es va aturar a causa de la pandèmia.

Text: MARTA JIMÉNEZ
Fotos: M. JIMÉNEZ / R. LOMBARTE
Mitjans