Izumi Kando i Marta García fusionen la música oriental i europea al Cicle d’Orgue del Matarranya
Fontdespatla va albergar un potent concert d'orgue i soprano inspirat en el barroc italià. Entre el públic assistent, la presència del cardenal Juan José Omella
Pèls de punta. L’església de Fontdespatla va albergar este 11 d’agost una proposta atrevida i emotiva en la que l’organista japonesa Izumi Kando va estar acompanyada de la soprano Marta García. Una fusió d’orgue i veu molt cuidada i potent, i que va tindre en el barroc italià el principal fil conductor. El repertori es va titular ‘Aires de Italia’, i durant el recital es van intercalar peces i fragments d’orgue amb música vocal. Obres d’Antonio Correa, Claudio Monteverdi, Girolamo Frescobaldi i Alessandro Scarlatti, pare del mític Domenico Scarlatti, compositor clau per a entendre la música espanyola del segle XVIII, van formar part d’un repertori en el qual tampoc hi va faltar la gran Barbara Strozzi, entesa com una de les compositores més destacades del segle XVII. L’església va estar plena de gom a gom, amb un públic molt fidel al més que consolidat Cicle d’Orgue de la Comarca del Matarranya. Precisament, el president de Comarca, Fernando Camps, l’alcaldessa de Fontdespatla, Nerea Caldú, i la directora del cicle, Margarita Celma, van ser els encarregats de presentar la proposta d’este 2024. Entre el públic present, el cardenal i bisbe de Barcelona Juan José Omella, natural de Queretes.
El concert va començar amb una peça del portuguès Antonio Correa, interpretada per Izumi Kando, per a continuació seguir amb dos composicions d’orgue i veu de Claudio Monteverdi. Entre les seleccions, ‘Lamento della Ninfa’, del potent madrigal ‘Guerrieri et Amorosi’. Un recital que Kando i García van preparar i revisar de forma molt acurada, tenint en consideració les característiques acústiques de l’església i, especialment, les de l’històric instrument que allí s’hi trobe. Un espectacle musical a tots els nivells i que es va allargar més d’una hora. Durant el concert també van sonar composicions de la pròpia Izumi Kando, com ara ‘Intermezzo di Meditazione’, així com diferents variacions sobre la cançó japonesa ‘Kagome’. De fet, la directora del Cicle d’Orgue, Margarita Celma, va recalcar que «una de les particularitats» del concert d’esta última edició era precisament que «Izumi fusione l’escala oriental amb la música europea. Això és el que hem tingut l’oportunitat d’escoltar a Fontdespatla: com respon l’escala pentatònica a l’orgue barroc. Preciós i sorprenent». Un cicle musical que enguany ha arribat a la seua 19ena edició i que tots els anys omple l’església. De fet, entre el públic hi havia moltes cares que reapareixen tots els estius de cicle en cicle.
Fa tres edicions, en plena pandèmia, l’actuació de Fontdespatla va estar protagonitzada pel prestigiós organista Josep Maria Mas i Bonet, que ha estat a la vegada el fil connector entre Izumi Kando i el Matarranya. De fet, l’estiu d’aquell 2021, i coincidint amb l’homenatge que Ràfels li va fer a l’il·lustre organista Rafael Anglés, Kando va actuar a la nostra comarca. Un any més tard, l’organista japonesa va tornar a Ràfels i va passar també per la Portellada. Margarita Celma va relatar que «Izumi Kando ha estat alumna de Mas i Bonet, professor de música hispànica d’orgue del Liceu de Barcelona», present també el dia 11 a Fontdespatla entre el públic. Un recital preciós en el que la fusió d’orgue i soprano va agradar, i on Izumi Kando i Marta García van corroborar que la confiança i complicitat que es tenen no és nova. De fet, l’organista i la soprano es coneixen de fa anys i han protagonitzat diferents recitals juntes. Repertoris que adapten a les característiques de cada instrument. De cara al mes de novembre, l’església de Fontdespatla participarà en el cicle internacional d’orgue que impulsarà la Diputació, amb la presència de Francisco Javier López. Paral·lelament, la Comarca celebrarà el pròxim 2025 els 20 anys del seu ‘Cicle d’Orgue’.