Logotips d'organismes oficials

La Freixneda commemore 800 anys de Carta Pobla homenatjant als veïns fundadors

El cap de setmana de l'11 i 12 d'agost el poble es va omplir de propostes festives i de caràcter històric

Durant el cap de setmana hi va haver mercat medieval i actuacions pels carrers del poble. Foto: I. Aparició

La vila de la Freixneda ha fet un important salt en el temps per a commemorar els 800 anys de l’atorgament de la seua Carta Pobla. Una efemèride que es va celebrar els passats dies 11 i 12 d’agost amb un munt de propostes, i que de cara al pròxim mes de novembre, coincidint amb la proximitat de la data de vuit segles de carta pobla, es complementarà amb conferències de prestigi, un concert de música medieval i una exposició d’art religiós a la mateixa església parroquial. L’acte inaugural de les jornades es va viure dissabte de matí a la casa consistorial de la Freixneda, amb una xarrada impartida per l’historiador Joaquim Montclús. A la taula, diferents autoritats municipals tant de la Freixneda com de la Portellada. De fet, el regidor municipal Rubén Esteve va agrair la presència de veïns de totes dos poblacions, recordant que la Freixneda i la Portellada «tenim 500 anys d’història compartida», que anirien des d’aquell 1224 que es va rubricar la carta pobla fins a l’any 1784, quan a la Portellada se li va atorgar la condició de poble i es va separar de la Freixneda.

Durant la conferència, Montclús va fer un interessant recorregut sobre aquell període històric, amb el pes que agafaren les ordres militars al Regne d’Aragó a partir de la mort del rei Alfons I, així com els moviments que va fer la noblesa aragonesa per a conservar els seus privilegis, fent costat a un Ramir ‘el Monjo’ que trencarà el seu vot de castedat per a casar-se, tindre fills i portar al món Petronila, que s’acabaria casant amb Ramon Berenguer IV. De la Carta Pobla original, redactada i firmada l’any 1224, no se’n té constància. Però sí d’una còpia que conserve la Freixneda de l’any 1404, en la qual el notari i l’escrivà del moment constaten, en català antic, que el que a continuació es redacte és una còpia fidedigna de la carta pobla original, escrita en llatí. Tal com va detallar Rubén Esteve, la previsió és que de cara al novembre, «aprofitant els 800 anys de la carta pobla», s’entregarà a tots els veïns una petita publicació commemorativa coordinada per Maite Moret en la que apareixerà «una transcripció fidedigna» de la carta pobla original.

La celebració va ser una gran festa, i des de la Freixneda es va vestir esta efemèride amb un potent mercat medieval. Més de 30 parades diferents es van repartir pels carrers més cèntrics del municipi, i la jornada es va complementar amb molts espectacles de carrer, com van ser música medieval, dansa acrobàtica i foc. També es van fer diferents tallers per a tots els públics, es va preparar una exposició de fotografies antigues i va actuar l’agrupació Alcabatuk. Encara que per a interessant, la xarrada sobre cal·ligrafia que va impulsar Toño Rapa durant el diumenge, en la qual va parlar de suports, de plomes, de tintes i de les diferents cal·ligrafies del segle XIII. Des de l’ajuntament, José Ramón Gimeno, alcalde de la Freixneda, va recalcar que la celebració d’estos 800 anys de la Carta Pobla s’ha traduït en «la implicació de molts veïns del municipi i inclús de pobles de la vora», com ara la presència del grup de teatre ‘Fem riure o no‘, des de Vall-de-roures, que es va sumar a l’elenc d’actors i actrius locals que van participar en la recreació històrica de dissabte de tarde.

Un dels moments més especials de la celebració va ser precisament la representació dels fets de l’any 1210, que narren la cessió del castell de la Freixneda que van fer els Calatravos al senyor feudal del moment, i que s’encarregarà de repoblar la vila. L’any 1224 es concedirà la Carta Pobla a un grup de 32 pobladors de la Freixneda i les seues respectives famílies, les quals també estan representades en l’obra teatral que es va crear per a l’ocasió. En aquell document històric també s’anomene un grup de bons hòmens, entre ells el capellà de la vila, Bernat de Çardacosa. Des de la població han explicat que la intenció és repetir la representació teatral de cara al novembre, durant el circuit de conferències que s’impartiran al voltant de la Carta Pobla de la Freixneda. S’espere la presència del prestigiós medievalista Carlos Laliena, la doctora Maite Moret, l’historiador natural de la Torre del Comte Octavio Montserrat, així com l’historiador en art, investigador i director de la fundació Valderrobres Patrimonial, Manolo Siurana.

Text: RUBÉN LOMBARTE
Fotos: ISABEL APARICIO
Mitjans