Logotips d'organismes oficials

Color, alegria i originalitat pel Beseitart

Els carrers de Beseit es transformen per un dia en una galeria d'art a l'aire lliure

L'associació de dones 'La Pesquera' va ser l'organitzadora de la iniciativa artística. Foto: M. Jiménez

Beseitart va omplir d’artistes i artesans Beseit. Des de l’Associació de dones ‘La Pesquera’ van engegar una ambiciosa proposta que va convertir per un dia els principals carrers del nucli antic del poble en un tota una galeria d’art. En total, es van instal·lar uns 34 estands, amb propostes de tota mena, des de pintura, escultura, moda, joieria… fins a projectes audiovisuals, música o poesia.

Beseitart va arrencar dimecres al matí i es va allargar durant tota la jornada per diferents espais i carrers del poble. Al Palau s’hi va ubicar una mostra col·lectiva dels diferents artistes participants, també va ser l’espai de projeccions, on es van poder veure a la tarda els curtmetratges de José Blanch i Jordi Sallent. La llonja va ser l’epicentre de la proposta i on van tindre lloc diferents concerts com els de ‘Cris i Efra’ o ‘Covers’, allí també estava ubicada la barra que portaven les dones de l’organització. Per a l’ocasió havien preparat 800 galetes de la iaia i, com a mostra de l’èxit de la proposta, al migdia ja les havien venut totes.

L’objectiu de Beseitart era donar a conèixer el potencial artístic de la zona, promocionar la riquesa del poble i recaptar fons per organitzar activitats de qualitat per a les sòcies de l’associació de dones. Des de l’associació, la seua presidenta, Eli Díez, es mostrava satisfeta en esta primera edició de Beseitart. “La resposta del públic ha estat excel·lent, hi ha hagut molta assistència. Els artistes i artesans han sortit contents i ens han dit que els ha anat molt bé.”

A més, per a l’ocasió el poble es va engalanar de dalt a baix. Díez explicava que “les dones i tots els voluntaris han deixat el poble molt majo”. I és que Beseit es va vestir amb uns llençols decorats pels mateixos veïns i que van servir com a originals tendals per fer ombra; també hi havia davantals, olles i cassoles que decoraven els carrers, i diferents frases omplien de poesia els racons del poble. Tal com explica Joana Boix, artista i també organitzadora de Beseitart, “la idea era que la gent anés descobrint les propostes al llarg del camí i que se sorprengués. Al final ha quedat una fira bastant redona i diferent“.

Beseitart estava concebut com un espai obert per a tothom. D’esta manera es va donar l’oportunitat a artistes emergents com les jóvens Raisa o Ángela Bonet. Tampoc van faltar artesans assidus a este tipus de propostes com Conchita Bloom i les seues boniques joies fetes amb flors naturals, o professionals del sector de la il·lustració com Ramón Curto, amb arrels beseitanes, que va mostrar els seus quadres i, fins i tot, es va animar a fer un petit taller d’aquarel·la. Un altre dels tallers va consistir a fer paper artesanal, una proposta lligada al passat industrial de Beseit. Finalment, la festa va acabar amb música, amb un passacarrer amb els grallers d’Horta i un animat concert de Noe, la Tigeleta & Javi, de la Deflina.

En definitiva, esta nova proposta va ser tota una experiència per a tothom: les dones de la Pesquera, els veïns, segons residents, visitants i tots els artistes i artesans. Eli Díez concloïa assegurant que tota “la il·lusió” que han bolcat en el projecte, s’ha traduït en un dia en què “totes ens ho hem passat molt bé”.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans