Logotips d'organismes oficials

La festa de Sant Joan Degollat ​​i els nous projectes per al 2025 fan reviure el Mas de Llaurador

El despoblat va acollir dissabte passat una jornada de germanor amb missa, berena, música, projeccions i una activitat astronòmica

Els Amics del Mas, organitzadors de la festa, van preparar una exposició de fotografies antigues del poble de mossèn León. Foto: M. Jiménez

El cap de setmana passat, el Mas de Llaurador va tornar a omplir-se de gent com antigament. Un cop a l’any, coincidint amb les que eren les seues festes patronals, per Sant Joan Degollat, els descendents de l’antic poble i els veïns de les localitats properes de Valljunquera i la Vall del Tormo es reuneixen per fer reviure el Mas.

Este any, amb la junta de l’Associació Amics del Mas de Labrador renovada, la festa es va agafar amb nova il·lusió i amb molts projectes sobre la taula. Lina Giner és la nova presidenta i explicava que feia molts anys que estava al davant la mateixa gent i la festa s’estava apagant, així que un grup de jóvens van decidir involucrar-se perquè la tradició no es perdés. “És un dia molt bonic, ens ajuntem, fem un berenar i disfrutem de l’entorn que és preciós”, apuntava Giner. Per a l’ocasió van organitzar un concert amb Lovazz, van projectar una pel·lícula i van fer una sessió d’astronomia amb els monjos del monestir d’El Olivar. A més, en un dels murs del costat de l’església, recentment restaurada, s’hi va instal·lar una exposició de fotografies antigues. Totes eren imatges del Mas, d’entre els anys 40 i 60, quan encara hi havia cases dempeus i vivien els últims habitants. Les instantànies pertanyen de la col·lecció de mossèn León, antic rector de la Vall i que també oficiava missa a l’església del Mas.

En definitiva, esta cita anual té com a objectiu compartir una jornada de convivència i germanor entre els veïns de Valljunquera i la Vall del Tormo i de record per a este poble que va quedar finalment buit el 1962. Però la nova junta no es vol quedar aquí i està preparant per a l’any que ve l’organització d’un festival de música reivindicatiu, amb la despoblació com a tema central. Tal com apunta Giner: “Quin millor poble que el Mas, per tractar la despoblació? A més, l’entorn és molt bo i no molestaríem ningú…”

Els Amics del Mas estan decidits a no deixar morir el poble en l’oblit. Així, amb el que recapten amb este tipus de propostes i el suport que reben dels consistoris de Valljunquera i la Vall, pretenen instal·lar plaques solars per il·luminar l’església i tenen també un projecte per desenrunar els carrers del poble.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans