Logotips d'organismes oficials

Calaceit fa un passet més en pro de la cultura i estrene el seu primer ‘Festival de Jazz’

La proposta es viurà del divendres 6 al diumenge 8 de setembre. Hi ha previstos cinc concerts diferents, així com una col·lecció fotogràfica creada per Isabel Aparicio i Santi Cogolludo

Imatge promocional de María Esteban Quintet, que actuarà a Calaceit dins del festival de jazz. Foto: NDM

Calaceit és coneguda popularment com la capital cultural del Matarranya. I durant este 2024 ha fet mèrits de sobres per a conservar este títol. Trobada de batukades a la primavera, Fira de la Salut i el Benestar al juny, Matarranya Íntim al juliol… i d’aquí uns dies el primer Festival de Jazz. De fet, esta mateixa tarde es coneixeran els detalls d’una proposta que es viurà del 6 al 8 de setembre amb diferents concerts d’este gènere musical, i que es complementarà amb l’exposició fotogràfica Jam Session, que es podrà visitar durant tot el mes a la sala d’exposicions de l’Ajuntament de Calaceit. Una col·lecció creada a partir de l’obra de la fotògrafa d’esta casa, Isabel Aparicio, i del fotoperiodista resident a Calaceit, Santi Cogolludo. El festival, que porte com a títol ‘Matarrañya Jazz Festival’, constarà de cinc propostes musicals diferents, procedents de Catalunya i d’Aragó. El festival s’obrirà el divendres 6, a les 20:30 hores, de la mà de Joe Juanós Quintet. A continuació actuarà Irene Reig i The Bop Collective. Dissabte 7, la programació continuarà amb Coolage & Clara Mas Martí, i seguirà amb María Esteban Quintet. De cara al diumenge a migdia se celebrarà una proposta de jazz vermut amb la Dixieland Blues Band.

Des de l’organització del festival van recalcar que este projecte «naix amb la voluntat de continuïtat i amb la idea de convertir-se en un referent cultural de la comarca i el Baix Aragó». De fet, Santi Cogolludo, fotoperiodista i un dels organitzadors del festival, va explicar que «fa aproximadament un any, quatre amics que vivim a Calaceit i som nouvinguts vam valorar fer alguna cosa. Vam crear una petita empresa per a organitzar propostes culturals i artístiques, i vam decidir impulsar alguna cosa relacionada amb el jazz». A Calaceit, «un municipi amb este ambient tan màgic i tan artístic que té, li vindria molt bé un llenguatge musical com el jazz». Eixe va ser el punt de partida. I el festival serà una realitat en cosa de dies. La programació s’allargarà tres dies (de divendres a diumenge) i tots els concerts seran gratuïts. Es faran a la plaça del poble, amb «servei de bar i cocteleria» dins del festival. Els concerts de jazz es complementaran amb l’exposició que protagonitzen Aparicio i Cogolludo, i en la que conflueixen «dos llenguatges, dos maneres de mirar, dos formes d’entendre la fotografia de concert». Esta tarde a les 19:30 hores, la casa consistorial de Calaceit albergarà la presentació oficial del festival, la qual vindrà carregada de sorpreses.

El festival està organitzat per Matarrañya Art, amb la col·laboració de l’ajuntament de Calaceit i la Comarca del Matarranya.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Santiago Cogolludo, organització d’este festival:

RUBÉN LOMBARTE

Mitjans