Logotips d'organismes oficials

Calaceit celebrarà el centenari de José Donoso el pròxim 5 d’octubre

La capital cultural del Matarranya recordarà una de les plomes més il·lustres de la literatura xilena. Donoso va viure durant els anys 70 al carrer de la Bellmunta de Calaceit

El obsceno pájaro de la noche és una de les principals obres de José Donoso. Foto: R. Lombarte

El pròxim 5 d’octubre, coincidint amb els 100 anys del naixement de José Donoso, Calaceit recordarà una de les plomes xilenes més destacades de tots els temps. Un homenatge que aglutinarà diferents propostes i que ha implicat diferents entitats del poble, com ara el consistori, l’espai De bat a bat Llibres o l’Associació Cultural del Matarranya. Entre les propostes confirmades per al pròxim dissabte 5 d’octubre, dia de l’homenatge, s’espere una taula col·loqui al voltant de l’il·lustre escriptor, la seua obra i el seu pas per Calaceit. En el marc de l’homenatge està prevista l’assistència de representants de l’Ambaixada de Xile a Espanya, així com la participació d’algun familiar directe de Donoso. Des de l’ajuntament també estan treballant en la creació d’una escultura per a recordar l’escriptor. José Donoso (1924-1996) va formar part del ‘boom llatinoamericà’ de la segona meitat del segle XX. Durant els anys 70 va viure al número 10 del carrer de la Bellmunta de Calaceit amb la seua dona, Pilar Serrano, i la seua filla Pilarcita Donoso Serrano.

Isel Monclús és el regidor de Cultura de Calaceit, i va remarcar que «efectivament, estem tancant els preparatius per a celebrar l’homenatge de José Donoso». Monclús va recordar que Calaceit va ser un gran refugi d’artistes. «Va viure un boom cultural important» durant els anys 60 i 70 del segle passat i això va suposar «un abans i un després per a la societat i la mentalitat del moment». Donoso va descobrir Calaceit gràcies «a una persona de confiança», un traductor de la seua obra. I allí va ubicar, durant uns anys, la seua residència habitual. Però no serà l’únic artista que s’assentarà al Matarranya. Tenim el pintor Romà Vallès; el dissenyador Yves Zimmermann i l’antropòloga i també dissenyadora Bignia Kuoni; el poeta Albert Ràfols-Casamada i la pintora i il·lustradora Maria Girona; l’escriptor Ángel Crespo, així com el traductor i escriptor Mauricio Wacquez; sense obviar la historiadora d’art i comissària artística Natacha Seseña, o l’escriptora i periodista Elsa Arana, estreta amiga de la família Donoso. Un boom cultural que «va obrir Calaceit al món».

José Donoso va nàixer un 5 d’octubre de 1924 a Santiago de Xile, ciutat a la qual fa menció en nombroses de les seues obres literàries, com a Donde van a morir los elefantes (1995). I serà precisament un 5 d’octubre, però de l’any 2024, quan Calaceit recordarà un dels autors més importants de la literatura llatinoamericana. La família Donoso no conserve vincles amb Calaceit. Tampoc la seua casa, que en el seu dia van vendre, la qual està ubicada davant la placeta de la Marededéu del Pla en un estat molt precari. Però se’n conserve el record, molt especialment de la filla adoptiva dels Donoso, Pilarcita Donoso Serrano (1967-2011), que tenia bones amigues a Calaceit. Durant l’homenatge a José Donoso s’espere l’assistència de personalitats i veïns que el van conèixer, i la previsió és que la taula col·loqui la coordine un escriptor i periodista de prestigi. També s’està preparant una escultura per a recordar el centenari del naixement. La novel·la més destacada i a la vegada complexa de José Donoso és El obsceno pájaro de la noche (1970).

Àlex Susanna, a ‘La Misericòrdia al tard’
El pròxim 21 de setembre, dos setmanes abans de l’homenatge a José Donoso i en el marc de La Misericòrdia al tard que organitzen des dels Llibres de la Vallrovira i De bat a bat Llibres, Calaceit celebrarà una nova lectura a la capella de la Misericòrdia. En esta ocasió, la lectura poètica anirà dedicada a la figura d’Àlex Susanna, poeta, escriptor i gestor cultural estretament vinculat a Calaceit, on la família hi té casa. Susanna va faltar el 27 de juliol d’enguany, hores abans que la casa de la família acollís una de les diferents propostes del Matarranya Íntim. Susanna ha estat una persona molt implicada amb l’activitat cultural de Calaceit, apadrinant diferents projectes com ‘De bat a bat Llibres’. La passada edició, la capella de la Misericòrdia va dedicar la lectura a l’obra de Ràfols-Casamada i Maria Girona, commemorant el centenari del naixement de tots dos escriptors. L’any 2022, la proposta cultural va anar dirigida al poeta Gabriel Ferrater aprofitant també el centenari del seu naixement. La lectura dedicada a Susanna es farà als exteriors d’esta emblemàtica capella de Calaceit.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans