Logotips d'organismes oficials

José Donoso i el cine: Calaceit, Orta, Picasso, Ripstein i Buñuel

La celebració del centenari del destacat escriptor xilè fa reaparèixer un documental sobre Picasso i Orta de Sant Joan. El guió el va elaborar el mateix Donoso, qui va acollir l'equip de realització a sa casa de Calaceit

Imatge de l'escriptor José Donoso, allà per l'any 1981. Foto: Archivo José Donoso

En uns dies, Calaceit es vestirà de gala per a homenatjar una de les plomes més destacades que va residir a la població del Matarranya. Parlem de José Donoso, un dels escriptors més importants del boom llatinoamericà, qui precisament el pròxim dissabte, un 5 d’octubre de 2024, hauria celebrat els seus 100 anys de vida. José Donoso va deixar una important petjada a Calaceit, de la mateixa forma que Calaceit va tenir una destacada influència en José Donoso. Aquí va escriure dos obres clau en la seua carrera. D’una banda, ‘Casa de Campo’ (1978), una al·legoria política de la dictadura de Pinochet, com també ‘El jardín de al lado’ (1981). L’escriptor xilè descobriria Calaceit gràcies a un traductor de la seua obra més destacada, ‘El obsceno pájaro de la noche’ (1970) i, a la vegada, va ser clau per a donar a conèixer Calaceit entre grans il·lustres de les lletres, acostant el Matarranya a les principals plomes llatinoamericanes del moment, com serien Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa o Jorge Edwards. Donoso també va compartir amistat amb Luis Buñuel. De fet, el cineasta de Calanda tenia els drets per a dur ‘El lugar sin límites’ (1966) a la gran pantalla. L’obra acabaria tenint la seua adaptació cinematogràfica l’any 1977, encara que finalment va ser el mexicà Arturo Ripstein qui la va dirigir.

Tere Claramunt és llibrera, una de les persones que s’amague darrere del projecte De bat a bat Llibres i serà l’encarregada de moderar la taula col·loqui que es viurà al voltant de la figura de Donoso el pròxim dissabte. En relació al centenari del destacat escriptor, Claramunt va apuntar que «Donoso va posar Calaceit i a tota la nostra zona en el mapa», perquè a través d’ell, «moltes personalitats del món de l’art, tant de Barcelona, com d’Hispanoamèrica, d’Amèrica i Europa, van descobrir Calaceit, van vindre a Calaceit, van passar caps de setmana a Calaceit o es van comprar casa a Calaceit». De fet, Teresa Claramunt apunte que la casa que «van adquirir els Buñuel a Calaceit va ser gràcies a Donoso». I és que sabem molt sobre la faceta literària de José Donoso, però l’escriptor també tenia mig peu en el cine. A banda de l’amistat que compartia amb Buñuel, «Donoso tenia molta relació amb Antonioni», que va ser un dels grans cineastes del moment, deixant títols tan destacats com ‘Il deserto rosso’ (1964), ‘L’eclisse’ (1962), ‘L’avventura’ (1960) o ‘Cronaca di un amore’ (1950), pel·lícula protagonitzada per Lucía Bosé. De la mà d’Antonioni, Donoso «va projectar diversos guions que acabarien en res». I precisament este dissabte, es projectarà «un documental sobre Picasso i Orta», amb guió de José Donoso.

Un documental que es va filmar l’any 1979, i del que es diu que Donoso va facilitar la casa a tot l’equip durant el procés de realització. El documental es projectarà a les cinc de la tarde, moment previ al col·loqui que es viurà al teatre al voltant de la figura de José Donoso. Entre les personalitats previstes a l’acte apareixen el professor José Antonio Mérida, els periodistes Vicenç Sanclemente i Xavi Ayén, l’historiador local Joaquim Montclús, així com el president de l’associació de gent gran, José Manuel Anguera, que va conèixer de molt a prop la família Donoso. Tampoc descarten la presència d’algun familiar pròxim. L’organització del centenari ha estat en contacte amb Clara Donoso, que viu a Oceania, neta de José Donoso i filla de Pilarcita Donoso Serrano. Durant el centenari es presentarà l’escultura que l’artista xilè Felipe Hermosilla ha creat per a l’ocasió, i també està confirmada la presència de l’ambaixador de Xile a Espanya, Javier Velasco Villegas. Des de ‘De bat a bat Llibres’ han preparat una actuació a càrrec de ‘El Sobrino del Diablo’, i per a este moment tan emotiu «hem portat algunes edicions des de Xile de Donoso que aquí són impossibles de trobar», recorde Claramunt, com ara els dos volums de diaris o els contes complets. També han preparat una exposició de les primeres edicions de l’obra de Donoso.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Tere Claramunt, que és llibrera i sòcia fundadora de ‘De bat a bat Llibres’:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans