Logotips d'organismes oficials

Últims dies per a presentar imatges als concursos de fotografia de la Comarca del Matarranya

Es mantenen les modalitats 'Valors del Matarranya' i 'Entorn, paisatge i medi ambient' amb quatre categories. La categoria especial del 2024 està dedicada a 'Eixides i postes de Sol'

Acte d'entrega de les fotografies guanyadores a concurs durant la Fira de Ràfels de l'any passat. Foto: M. Jiménez

Última crida a tots aquells amants de la fotografia, amateurs o professionals, que vulguen participar al consolidat concurs que impulse la Comarca del Matarranya. I és que este mateix dimarts, 15 d’octubre, és l’últim dia per a presentar imatges. Seguint la línia dels últims anys, des de l’organització han preparat cinc categories diferents, sent les Eixides i postes de Sol la temàtica de la categoria especial d’enguany. La modalitat ‘Entorn, paisatge i medi ambient’ estarà dividida en dos categories. Per un costat, Entorn i paisatge, on té cabuda principalment el paisatge i la flora dels nostres municipis. Per un altre, tenim la categoria Fauna, dedicada als animals salvatges autòctons. La secció ‘Valors del Matarranya’ també conserve dos categories. Tenim la categoria especialitzada a Oficis, activitats tradicionals, tradicions i festes populars, que verse sobre el costat més humà del Matarranya, mentre que la categoria Arquitectura popular se centre més en el patrimoni. Al web comarcamatarranya.es tenim les bases per a participar. Les imatges a concurs es poden entregar físicament a la seu de comarca o bé fer-les arribar a través del correu postal.

De fet, des de la Comarca, el tècnic Arturo Queral va recordar que «el 15 d’octubre serà l’últim dia que es podran presentar fotografies. Si algú les ha de presentar a través de correu certificat, ha de saber que el dia 15 encara les podrà enviar. L’únic que els hi demanem és que ens ho comuniquen». D’esta manera, «i una vegada tinguem totes les fotografies recopilades, convocarem el jurat i farem la resolució d’enguany». Queral va avalar la trajectòria d’estos concursos de fotografia, que en la modalitat de ‘Entorn, paisatge i medi ambient’ sume ja 21 edicions. Més de vint anys recopilant instantànies del nostre territori que no deixen de sorprendre els ulls del jurat. Entre les obres guanyadores de la passada edició, una imatge del conjunt històric de Vall-de-roures agarrada en un dia gris, una vespa volant o una fotografia del pas del temps a través de la Via Verda. Des de Comarca, Arturo Queral va detallar que «solem rebre entre 90 i 100 fotografies cada any, i enguany esperem estar per esta mitjana». Curiosament, va ser durant l’edició de 2020, enmig de la pandèmia, quan els concursos de fotografia van rebre més aportacions.

Una exposició itinerant
Una vegada tancat el procés de participació al concurs fotogràfic, des de la Comarca del Matarranya està previst convocar al jurat, que està integrat per experts en imatge, patrimoni i medi ambient. Les obres i els autors guanyadors es coneixeran el diumenge de la Fira dels Recursos Naturals de Ràfels, i els premis aniran van dels 300 als 75 euros. En la modalitat ‘Entorn i paisatge’, hi ha un primer premi de 300 euros, un segon de 150 euros i en tercer de 75 euros. Les mateixes quanties econòmiques se’ls hi concedeixen a les obres finalistes de la modalitat ‘Fauna’, com també per a la categoria ‘Oficis, activitats tradicionals, tradicions i festes populars’ i a ‘Arquitectura popular’. A la categoria especial dedicada enguany en ‘Eixides i postes de sol’ hi ha un únic premi de 200 euros. De la mateixa manera que es va fer la passada edició i en les anteriors, les obres presentades a concurs es convertiran en una exposició que s’estrenarà a Ràfels però que tindrà caràcter itinerant. De fet, tots aquells consistoris i associacions que la demanen podran dur-la al seu corresponent municipi.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Arturo Queral, tècnic de la Comarca del Matarranya:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans