Logotips d'organismes oficials

700 morters ompliran les galeries del Castell de Vall-de-roures

Un col·leccionista ha cedit les peces a la Fundació Valderrobres Patrimonial per tal de crear una exposició

La col·lecció consta de peces de gran valor artístic. Foto: NDM

700 morters o almires vestiran les sales del Castell de Vall-de-roures. Gràcies a un col·leccionista de Madrid que atresora més de 2000 d’estos elements i que n’ha cedit una part destacada a la Fundació Valderrobres Patrimonial. Recentment, en la darrera junta del patronat de la Fundació, celebrada a principis de mes, van aprovar acceptar esta donació i tirar endavant un projecte expositiu amb tot este material, que podria veure la llum en un termini de dos anys.

La col·lecció inclou morters des de l’edat mitjana fins al segle XX, tots de bronze i de mides molt variades. Este tipus de morters, elaborats pels mateixos operaris que feien les campanes, servien per a la preparació del menjar i també tenien usos en farmacologia. En tractar-se d’elements útils, no tenen la categoria d’obra d’art, no obstant això, i tal com apunta el director de la Fundació, Manolo Siurana, “esta col·lecció consta d’obres magnífiques amb exemplars d’una gran qualitat molt variats i amb molta iconografia. Tenen una interessant ornamentació i realment es poden incloure dins la categoria d’art”. Molts d’ells estan decorats amb elements geomètrics, vegetals i, fins i tot, n’hi ha amb figures humanes o elements mitològics.

La idea de la fundació és instal·lar l’exposició a les galeries del castell, un espai que actualment està lliure. Segons explica Siurana, “antigament era una zona compartimentada i ara es podrien col·locar les vitrines de manera que es reproduís la distribució original de la sala, a la vegada que es mantingués la magnitud de l’espai”.

El projecte és ambiciós, ja que l’objectiu és arribar a crear un museu nacional de morters. Per això, el director recorda que “caldrà fer les gestions institucionals pertinents, però seria interessant aconseguir que tinguera la categoria de museu nacional, perquè a Espanya no existix cap museu de l’almires d’este nivell”. “Només hi ha morters a museus arqueològics, en algun castell o palau, però com a element complementari”, assegura Siurana.

La data límit que s’han fixat des de la Fundació per obrir este nou espai expositiu és el 31 de desembre de 2026, tot i que no descarten que puga estar abans. Posar en marxa este projecte comportarà un gran treball, a més de l’adequació de l’espai amb vitrines, caldrà elaborar la documentació per a cada peça. I és que cada morter anirà acompanyat de la seua cartel·la amb dates, característiques ornamentals, mides, pes, etc., a més de panells explicatius generals. Però la Fundació Valderrobres Patrimonial ja ha fet el pas més important, que és l’adquisició d’estes 700 noves peces que ompliran les galeries del castell.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans