Logotips d'organismes oficials

‘D’ahir x demà’, un projecte que vol preservar el patrimoni immaterial a través de càpsules audiovisuals

José Blanch i Isabel Aparició impulsen un projecte des de Pena-roja que ha segut reconegut a través del programa 'Made in Rural'

Video Thumbnail
Naix ‘D’ahir x demà’, un projecte per a preservar el patrimoni immaterial
El programa Made in Rural finançarà durant el present 2025 dos projectes que lideren jóvens del Matarranya. Per una banda, tindrem Huellas de Agua, una proposta que s'impulse a Arenys de Lledó, que consistirà en la recuperació de les basses empedrades de la població i que a primers de desembre van p

El programa Made in Rural finançarà durant el present 2025 dos projectes que lideren jóvens del Matarranya. Per una banda, tindrem Huellas de Agua, una proposta que s’impulse a Arenys de Lledó, que consistirà en la recuperació de les basses empedrades de la població i que a primers de desembre van presentar als seus veïns. I per una altra, està D’ahir x demà, una proposta audiovisual que coordinen dos jóvens de Pena-roja i que suposarà la creació de contingut que busque preservar el patrimoni immaterial. Darrere d’esta segona iniciativa trobem José Blanch i Isabel Aparicio, i tal com apunten els seus impulsors, «serà un projecte audiovisual en format de sèrie documental que es traduirà en petites càpsules a través de les quals pretenem recollir tota esta saviesa popular, este patrimoni immaterial, per a deixar-ne constància». Per tant, «un registre, com si foren uns tutorials», dirigits a les generacions més joves, i que pretén que tots estos coneixements no es perdon. Remeis naturals, festes, receptes populars, episodis històrics, la tradició oral, oficis o el cel i la lluna, són alguns dels continguts que volen tractar a través d’esta iniciativa.

Com estructurar este projecte? José Blanch va detallar que «efectivament, hi ha molt de contingut. Un dels grans problemes que ens hem trobat és de quina forma encapsulem tanta saviesa. I la manera més adient és creant vídeos» que estaran disponibles al YouTube, on «hi crearem diferents llistes de reproducció, com si foren blocs temàtics». De fet, Blanch i Aparicio ja han emprès la primera càpsula audiovisual, la qual versarà sobre la festa de Sant Antoni, un dels moments més importants per a la població a l’hivern, aprofitant que enguany Pena-roja ha recuperat la construcció de la barraca. Blanch va detallar que «el ‘Made in Rural’ ens propose una data límit per a tindre contingut creat», amb la previsió de que per al mes d’agost tinguen preparades quatre càpsules audiovisuals. Ara bé. ‘D’ahir x demà’ és un projecte que pot tindre un extens recorregut. «D’idees, en tenim moltes», va concretar Blanch, qui va explicar que classificaran el projecte «en temporades. Enguany tindrem una primera temporada, en la que tenim planificats quatre o cinc vídeos». A la vegada, la direcció del projecte va obrir la iniciativa a tots aquells jóvens que s’hi vulguen sumar.

Este projecte no és per a res innocent, i el que busque és la preservació i la transmissió d’una tradició oral amb perill de desaparèixer. A la vegada, José Blanch va dir que «volem crear un vincle entre la gent gran i la gent jove». Per tant, tota esta saviesa popular «la volem dirigir al públic jove, amb un contingut que sigue visualment atractiu i dinàmic». De fet, Blanch va afegir que «cada vegada el contingut que es cree és més ràpid, curt i dinàmic», de forma que «tenim el repte de sintetitzar el contingut en poc temps», i a través del qual pretenen també comparar com es feien les coses abans i com es fan en l’actualitat. La intenció és que cada càpsula audiovisual tingue una duració de 5 minuts, aproximadament. A través de la partida econòmica que ha rebut ‘D’ahir x demà’, José Blanch i Isabel Aparicio adquiriran material audiovisual per a l’elaboració d’estes càpsules informatives. Els primers vídeos que faran els seus autors giraran al voltant de Sant Antoni, remeis medicinals, climatologia, cuina i història. La previsió és que a primers d’agost tinguem l’oportunitat de visualitzar els resultats d’este interessant projecte.

RUBÉN LOMBARTE

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a José Blanch sobre el projecte ‘D’ahir x demà’ que està avalat pel ‘Made in Rural’:

Mitjans