Logotips d'organismes oficials

Vall-de-roures rescata el seu passat amb una mostra fotogràfica de Tomás Saura

L'Oficina Municipal de Turisme de la capital del Matarranya acull una mostra d'imatges antigues de masos de tot el municipi i del castell de la localitat abans de la restauració

L'exposició, a l'oficina de turisme, inclou fotografies i una mostra curiosa de càmeres antigues. R. Lombarte

L’Oficina Municipal de Turisme de Vall-de-roures va presentar a començaments de mes una curiosa exposició fotogràfica. Es tracta d’una col·lecció d’imatges antigues capturades per Tomás Saura, un veí de la localitat que per afició, va documentar fotogràficament el patrimoni arquitectònic del poble. La mostra, que romandrà oberta fins al 28 de febrer, ofereix una mirada única al passat de la localitat, amb fotografies de masies del terme municipal i del castell abans de restaurar-lo. Les imatges van ser preses amb una càmera de plaques de 9×12, una tècnica ja en desús, però que permetia obtenir negatius d’alta qualitat i que han esdevingut un testimoni valuós de com ha canviat el nostre l’entorn al llarg dels anys. En concret són instantànies preses entre 1960 i 1980.

“El meu pare era molt aficionat a la fotografia i la caça”, explica Tomás Saura, fill del fotògraf i responsable de l’exposició. Tomás Saura (pare) va deixar tot este material sense cap pretensió, però el seu fill va recollir este llegat i en va comprendre el valor. “Ens va semblar molt interessant mostrar-ho i compartir-ho amb la gent de Vall-de-roures”.

Un dels aspectes destacats de l’exposició és la col·lecció de les masos. Estes construccions, testimonis de la vida rural a la comarca durant segles, constitueixen un element clau del patrimoni arquitectònic i cultural de la zona. Les fotografies ens permeten veure com eren els masos abans dels canvis que han experimentat durant les darreres dècades. Algunes s’han esfondrat, d’altres encara en conserven l’estructura original i d’altres s’han adaptat a les noves necessitats. “És possible que alguns masos ja no existeixin, i d’altres tindran un aspecte totalment diferent, totalment renovat”, comenta Tomàs Saura. Això fa que estes instantànies encara siguin més valuoses, ja que ens permeten recuperar la memòria d’un passat que s’està perdent.

L’exposició també inclou una col·lecció de fotografies del castell de Vall-de-roures abans de la restauració. “És una col·lecció força completa que permet veure com era el castell abans i com ha canviat amb el temps”, assenyala Tomàs Saura. “Hi ha 15 o 17 fotografies a l’exposició que mostren perfectament l’estat en què es trobava el castell”. Tot i que l’exposició només mostra una part del seu arxiu fotogràfic, la família Saura té la intenció de classificar i digitalitzar tot el material per preservar-lo i difondre’l en el futur. “Volem que estes imatges no es perden i que puguen ser disfrutades per les properes generacions”, afirma el fill.

Tomàs Saura va néixer a Barcelona, ​​allà va conèixer la seua dona, que va immigrar des de Vall-de-roures després de la Guerra Civil, però finalment, per problemes de salut, van decidir traslladar-se al poble. Aquí es van establir i, amb els seus coneixements de mecànica, va emprendre un petit negoci de reparacions i va acabar en una fàbrica de material escolar. “El meu pare era una persona molt emprenedora i curiosa”, recorda el fill. “Li agradava investigar i construir els seus propis aparells fotogràfics”. Precisament, la mostra fotogràfica està complementada amb diferents càmeres antigues molt peculiars, entre les quals destaca una que va construir el mateix Saura.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Tomás Saura (fill) sobre la mostra d’imatges de masos i el castell, d’entre els anys 60 i 80, que va fer son pare, el fotògraf Tomás Saura. L’exposició estarà disponible a l’Oficina de Turisme de Vall-de-roures tot el mes de febrer:

MARTA JIMÉNEZ

 

Mitjans