Logotips d'organismes oficials

‘… des de lluny, molt lluny’, l’exposició de Fernando Romero arriba a Calaceit

El Museu Juan Cabré, acull la inauguració d'una mostra de pintura sobre llenç. Les obres podran visitar-se fins a finals de juny d'este 2025

Video Thumbnail
‘...Des de lluny, molt lluny', l'exposició de Fernando Romero arriba a Calaceit
El Museu Juan Cabré, a Calaceit, ha inaugurat l'exposició '... des de lluny molt lluny', del pintor aragonès Fernando Romero. A l'acte van acudir diferents autoritats, entre ells el Cap de Servei d'Arxius, Museus i Biblioteques de la Direcció General de Cultura del Govern d'Aragó, Fernando Sarriá, e

El Museu Juan Cabré, a Calaceit, ha inaugurat l’exposició ‘… des de lluny molt lluny’, del pintor aragonès Fernando Romero. A l’acte van acudir diferents autoritats, entre ells el Cap de Servei d’Arxius, Museus i Biblioteques de la Direcció General de Cultura del Govern d’Aragó, Fernando Sarriá, el president de Comarca del Matarranya, Fernando Camps i l’alcalde de la localitat Juan Miguel Monclús.

L’obra neix d’una fascinació de l’artista per les imatges cartogràfiques i la representació d’espais que resulten pròxims gràcies a la tecnologia, que permet veure’ls. “És una llicència poètica, estes pintures sorgeixen de la fascinació per la visió zenital“. De fet, “últimament, en el nostre context contemporani, gràcies als satèl·lits i a les noves tecnologies, com Google Maps, ens estem familiaritzant amb elles” o, fins i tot, “veiem cossos celestials veïns, com imatges de Mart, i sempre són zenitals”, per la qual cosa “em semblava interessant prendre’ls com a referents per a la pràctica pictòrica i fer una sèrie de representacions del territori i de paisatges que ens remetessen a l’orografia”, explica Romero.

Una mostra que dona continuïtat a l’exhibició ‘En regions tan clares’, que es va poder veure al museu saragossà Pablo Serrano l’any passat. A més, es el resultat del projecte ‘Orografia de l’invisible’, en el qual porta immers més de dos anys. L’artista usa una tècnica experimental de plegat de teles per a representar el relleu orogràfic. Romero explica que “és tota una experimentació amb els plecs de la tela” amb la qual “tracto de representar un mapa tridimensional, pedagògic, en el qual es poden veure valls o muntanyes”. Una vegada acabat este procés de relleu “projecta pintura sobre el suport i van apareixent les diferents orografies”. Una tècnica que li permet fer unes “transicions de color de forma molt subtil”.

Respecte a l’espai expositiu, l’artista afirma que “el disseny expositiu m’ha fet pensar bastant”. Romero ha hagut d’adaptar uns quadres que “venen del cub blanc” d’un museu d’art contemporani i “els havia d’adaptar aquí”, una casa del segle XVIII, i afegeix que “crec que he trobat un diàleg bonic amb l’espai i l’espectador pot contemplar-los fent un trànsit agradable amb diferents perspectives”, jugant amb “l’arquitectura pròpia d’este espai tan bonic, perquè siga un diàleg entre ella i la pintura”.

La mostra, produïda pel Govern d’Aragó, podrà visitar-se en el Museu de Juan Cabré, en Calaceit, fins al mes vinent de juny de 2025.

M. J. / I. A. / REDACCIÓ
Mitjans