La Fundació Germán López i Marián Sanz culmina la donació de la seua galeria d’art de Queretes a la DPT
La Diputació signa l'acceptació de les obres i l'edifici per a obrir una nova seu del Museu Provincial al Matarranya

Este dilluns, 7 d’abril, s’ha signat a Barcelona el protocol notarial d’acceptació per part de la Diputació Provincial de Terol de la proposta de donació de les obres que formen la col·lecció de la ‘Fundació Germán López i Marián Sanz. Art espanyol contemporani dels vuitanta’, i de l’edifici que n’és la seu actual a Queretes. El president de la DPT, Joaquín Juste, va signar l’acord, acompanyat per la vicepresidenta primera i diputada delegada del Museu Provincial de Terol, Beatriz Martín, i la seua directora , Beatriz Ezquerra. Així com la patrona de la Fundación, Marián Sanz. La donació ascendeix a una valoració total de 852.350 euros i no suposa contrapartida econòmica per part de la institució provincial.
L’acord que inclou la donació permet la gestió directa de la Diputació Provincial d’una extraordinària col·lecció, que pot actuar de motor cultural del territori i impulsa l’ampliació de la presència de la Diputació a la comarca per mitjà d’una entitat cultural d’alt nivell. Es tracta d’una col·lecció de 120 obres de pintura i escultura d’artistes espanyols de l’art contemporani de la dècada dels anys 80, valorada en 674.750 euros, segons la taxació realitzada pels tècnics del Museu de Terol, i que ja està identificada, catalogada i exposada. A més, cal sumar-li la donació de l’edifici que les alberga, al carrer Major de Queretes, taxat en 177.600 euros, ja condicionat com a museu d’art contemporani, amb elements de climatització i il·luminació.
“És una col·lecció molt coherent perquè està dedicada als anys 80, que van ser molt importants” ha explicat Marián Sanz, patrona de la fundació “eixint de la dictadura, tota la gent estava pletòrica i pintava fenomenal”. Sanz va explicar com va començar la col·lecció: “Havíem començat a col·leccionar abans, però al final ens vam dedicar a eixa època, que era la nostra generació i amb la qual havíem crescut. I per què en Queretes? Bé, el meu marit es va enamorar de mi, que procedisc de Queretes, després es va enamorar de la meua mare i després del Matarranya, i va dir, on millor que posar-lo a Queretes. I eixa és la història”.
El museu es podrà visitar pròximament amb personal de la Diputació de Terol, en convertir-se en subseu del Museu Provincial. “És molt important la donació però també és molt important la descentralització que suposarà per al Museu Provincial”, va destacar Juste, que va subratllar la qualitat del llegat. També ho va fer Beatriz Martín, per a qui esta subseu “portarà el Museu de Terol” a la “altra part de la província” tant al Matarranya com a les comarques confrontants. Per part seua, la directora del Museu Beatriz Ezquerra va destacat que és “una col·lecció coherent, molt ben formada que ens parla sobre els anys vuitanta i que es complementa perfectament amb la nostra col·lecció d’art contemporani que se centra en els noranta”.
Este acord permet assegurar la continuïtat de la col·lecció i de l’espai expositiu en Queretes, que a partir d’ara passa a tindre la consideració de subseu del Museu Provincial de Terol, facilitant així la seua major obertura a la ciutadania, garantint uns horaris d’obertura estables (amb entrada gratuïta) i la cobertura de les despeses imprescindibles per a la conservació i difusió de les col·leccions, així com per a la gestió del centre.
- Moment de la signatura amb Marián Sanz i Joaquín Juste.
Descripció i gestió de la col·lecció
La col·lecció està formada en l’actualitat per 140 obres pertanyents a més de 100 artistes espanyols que desenvolupen la seua activitats durant els anys 80 del segle XX, període de màxim interés en l’art espanyol contemporani. Està representada amb obres de pràcticament la totalitat dels artistes que van treballar en eixa dècada a Espanya, amb obres de pintura bàsicament, però també escultura, fotografia i altres tècniques. Entre els artistes destaquen Manolo Quejido, Miguel Ángel Campano, Ferrán García Sevilla, Juan Uslé, José María Sicília, Antón Patiño, Susana Solano, Javier Mariscal, Ouka Leele o Eva Lootz, així com els aragonesos Víctor Mira, Gonzalo Tena, José María Broto o Charo Pradas.
Les obres seran adscrites permanentment a les col·leccions d’art contemporani del Museu Provincial de Terol i rebran el mateix tractament científic, tècnic i administratiu que la resta dels béns culturals que formen els seus fons museogràfics.
La gestió científica i artística de la col·lecció i de les activitats vinculades a la mateixa s’encomana al Patronat de la Fundació Germán López i Marián Sanz, que haurà d’elaborar un Pla anual d’Activitats, en el qual s’incloguen, entre altres, els corresponents projectes d’exposicions temporals. El Museu Provincial de Terol podrà, al seu torn, proposar exposicions o activitats a realitzar en la seu de Queretes, que hauran de comptar amb l’aprovació del Patronat de la Fundació Germán López i Marián Sanz.
Tots aquests detalls van quedar arreplegats en l’acord en l’Acta de col·laboració que s’havia signat amb anterioritat, atés que els tràmits del procés es van iniciar l’any 2020, quan els titulars de la Fundació es van dirigir a l’anterior director del Museu de Terol, Jaime Vicente Redón, per a traslladar-li la seua oferta de donació de la col·lecció. La DPT culmina ara el procés, blindant la col·lecció i propiciant l’impuls de Queretes, el Matarranya i Terol a través de la cultura i l’art, així com ampliant l’extensió d’influència i actuació del Museu Provincial de Terol.
Aquí podeu recuperar una visita per la galeria de la mà del finat Germán López amb motiu del premi al Col·leccionisme 2021: