Una exposició fotogràfica recorrerà els últims 150 anys d’història de la Freixneda
La col·lecció s'estrenarà este divendres, aprofitant les vespres de la Setmana Santa, i és una selecció de l'extens arxiu fotogràfic que té la família Celma-Simó. L'exposició estarà disponible diumenges i festius a la Casa de la Vila

No hi ha Fira de les Antiguitats de la Freixneda sense exposició de fotografies. I no hi ha fotografia antiga de la Freixneda que no tingue controlada Ignacio Celma. Este mateix divendres, la sala d’exposicions de la Casa de la Vila estrenarà una nova proposta fotogràfica, la qual estarà integrada per infinitat d’instantànies que conformen l’extens arxiu de la família Celma-Simó. Un recorregut de 150 anys d’història que ens acostarà des de personalitats il·lustres a episodis festius i de la vida mundana de la Freixneda, com comunions, bodes, batejos, rogatives, els Calderons, la Nit de Reixos o els grups escolars. Una col·lecció que cada any renoven aprofitant l’arribada de la fira, i que estarà oberta a disposició de tots els veïns i visitants fins a finals d’agost. La família Celma-Simó acumule mils i mils de fotografies i entre la selecció d’enguany tindrem autèntiques joies. Per exemple, apareix una fotografia de Jorge Gil Guardia de l’any 1875, un veí de la Freixneda que va ser membre de la Guàrdia Reial. També apareixen fotografies interessants sobre l’estat del patrimoni abans de la Guerra Civil, o de l’evolució d’alguns enclavaments com l’església de Santa Bàrbara o la capella de Sant Miquel, així com una foto de l’any 1923 del dia de la inauguració de la font que durant molt anys va descansar a la mateixa plaça Major. En definitiva, instantànies que ens parlen de la vida, de la ruralitat i del pas inescrutable del temps.
Ignacio Celma ‘Chulet’ és veí de la Freixneda i un apassionat de la fotografia. De fet, la casa on viu amb la seua dona, la Carmen Simó, i la seua filla Olga, al carrer las Peñas, és un autèntic museu. Una afició per la fotografia que li ve de la seua estada a Ifni, a Àfrica, on va fer la mili. Allí va adquirir la seua primera màquina de retratar. «Vaig començar fent fotos pel poble. Un dia va vindre un fotògraf d’Andorra i em va dir que si en volia aprendre. Li vaig contestar que sí i me’n va ensenyar». I ja no va parar de fer fotos. Celma es va traure el carnet de fotògraf ambulant i «vaig comprar tot l’equip. Feia les fotos, les revelava i després les venia». Un procés artesanal que sorprendria la generació de la revolució digital. Ignacio Celma va disparar milers de vegades amb la seua càmera. «Conservo tots els negatius. Dec tindre dos o tres caixes plenes». Moltes d’estes imatges les ha digitalitzat i ha creat un arxiu de més de 10.000 fotografies al seu ordinador, on ho té tot organitzat. Durant la seua trajectòria com a retratista, Celma va immortalitzar moltíssims episodis de la vida de la Freixneda i de poblacions de la contornada. Conserve fotos de les corporacions municipals que han passat per la Freixneda, grups escolars, comunions, així com diferents festes populars, com ara la Festa de la Cirera. L’arxiu integre moltes imatges de collita pròpia, així com fotos antigues de veïns que han acabat en les seues mans.
Una labor gens innocent. «Quan visiten l’exposició, molts se sorprenen», va remarcar Ignacio Celma. I és que hi ha qui identifique el pare quan era jove i s’emocione. O a la iaia, en una fotografia costumista que no sabien que existia i de la qual en voldrien una còpia. I és que l’arxiu Celma-Simó és un llegat en blanc i negre d’un valor incalculable. Perquè una fotografia és molt més que una imatge immortalitzada en un instant precís en el temps. Una fotografia és record, és família, és memòria. Este divendres a les 19.00 hores s’inaugurà la proposta fotogràfica del vigent any 2025, la qual es podrà visitar durant estos dies de fira i durant les festes de Setmana Santa a Ca la Vila. L’exposició estarà oberta fins al 31 d’agost.
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Ignacio Celma ‘Chulet’, aprofitant l’exposició de fotografies que es presentarà el divendres a la Casa de la Vila i que es podrà visitar durant la Fira de les Antiguitats de la Freixneda: