60 pianistes posen en valor el llegat musical del compositor Antón García Abril a Vall-de-roures
AECEMA, que és l'associació d'Escoles de Música de l'Aragó, va impulsar un emotiu homenatge en el qual van assistir Antón i Adriana García-Abril Ruiz, fills del prestigiós músic

L’Escola de Música de Vall-de-roures va albergar el dissabte un emotiu homenatge a la figura d’Antón García Abril, un dels compositors contemporanis més importants que ha tingut la nostra província. La iniciativa, impulsada per AECEMA, que és l’associació d’Escoles de Música i Centres d’Ensenyament Musical de l’Aragó, va reunir un total de 60 intèrprets de la geografia aragonesa, procedents dels centres de música Santa Maria de Saragossa, així com de les escoles de música d’Andorra, Pinseque, Benasc i Vall-de-roures en qualitat d’amfitriona. Una marató-homenatge que es va allargar més de tres hores, i que va comptar amb l’assistència d’Antón i Adriana García-Abril Ruiz, fills del prestigiós músic, així com de María de la Morena, gerent de la fundació ‘Antonio García Abril’, entitat que s’encarregue de fer difusió i donar a conèixer el llegat musical i humà del compositor. Una marató que es va tancar amb la interpretació col·lectiva de l’Himne d’Aragó.
L’acte inaugural va anar a càrrec d’Ana Pilar Zaldívar, que és la presidenta d’AECEMA, i que va donar la benvinguda a tots els alumnes i pares assistents a l’homenatge així com als fills del compositor, que també van tindre unes paraules d’agraïment per als presents. Durant l’homenatge van sonar infinitat de peces compostes per García Abril, algunes de les quals apareixen en la col·lecció ‘Cuadernos de Adriana’, pensades i creades precisament per a la seua filla Adriana. Zaldívar va destacar el valor humà i creatiu d’Antón García Abril, i va manifestar que «per a Antón era un somni que es fes una marató amb la seua obra. Vam tindre la sort i l’honor de fer-ho l’any passat. I ens omple de satisfacció i d’orgull impulsar una segona edició en la qual durant tot el matí sonarà música d’Antón García Abril de la mà de joves intèrprets de diferents escoles aragoneses». L’homenatge es va dividir per blocs i pel piano de cua de l’Escola de Música van passar vora de 60 alumnes.
Al mateix temps, José Miguel Roig, que és el director de l’Escola de Música amfitriona, va reconèixer que «l’acte va anar molt bé. Va ser un dia molt emotiu, convivint totes les Escoles de Música que vam participar en la marató». Després de l’homenatge, la jornada es va complementar amb un dinar i una posterior visita al conjunt monumental del municipi. Tot i la dificultat de programar un acte en el qual van intervindre moltíssims intèrprets, l’horari només es va demorar en 14 minuts i l’homenatge va acabar a les 2 de la tarde. Roig va explicar que els alumnes de piano sovint «toquen música de García Abril. Però de tocar-la portes endins a tocar-la davant la família del compositor, la cosa impose una mica més». A l’acte també va assistir Ana Belén Molinos en qualitat de regidora municipal de Cultura, i des de l’Escola de Música no van amagar l’honor d’organitzar una marató d’estes característiques. De cara al pròxim any, la intenció d’AECEMA és repetir la marató, movent-la a la província d’Osca.
Antón García Abril (Terol, 1933) va ser un prestigiós músic i compositor reconegut a tota la geografia nacional. Va compondre infinitat d’obres per a orquestra, orquestres de cambra i obres vocals, i també va tindre un pes capital en la composició de peces per al cine i la televisió. Entre les bandes sonores més populars, destaque la música del mític programa de televisió ‘El hombre y la tierra’ de Televisión Española i que va liderar el divulgador Félix Rodríguez de la Fuente. També li va posar música a l’emblemàtica sèrie de televisió ‘Curro Jiménez’, protagonitzada per Sancho Gracia, així com les pel·lícules ‘Sor Citroen’, dirigida per Pedro Lazaga i protagonitzada per Gracita Morales i Rafaela Aparicio, o la també mítica pel·lícula ‘La ciudad no es para mí’, també de Pedro Lazaga i protagonitzada per Paco Martínez Soria. Va compondre infinitat de cànons i de sonates, així com l’Himne d’Aragó, obra que li va encarregar les Corts d’Aragó.
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Ana Pilar Zaldívar, que és la presidenta de l’associació d’Escoles de Música i Centres d’Ensenyament Musical de l’Aragó:
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a José Miguel Roig, director de l’Escola de Música de Vall-de-roures: